Třetí říše byla v porovnání s EU liberálnější, tvrdil rakouský politik Mölzer

„Proti Evropské unii byla i nacistická třetí říše liberální,“ řekl jeden z lídrů kandidátky rakouských Svobodných ve volbách do Evropského parlamentu. Za výrok se Andreas Mölzer omluvil, odejít ale nechce. V květnových eurovolbách by mohla v některých zemích uspět krajní pravice. O Rakousku to platí beze zbytku. Svobodní loni posílili v parlamentních volbách a teď cílí na Brusel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Zdroj: ČTK

Andreas Mölzer je členem Evropského parlamentu deset let. Někdy to ale zní, jako by ho nejradši zrušil.

„I v evropské politice musíme myslet především na naše Rakousko,“ řekl Mölzer na jednom veřejném mítinku. Čím méně kamer je přítomno, tím ostřejší výrazy vůči Bruselu lídr kandidátky Svobodných používá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jestli má Svobodná strana Rakouska šanci v eurovolbách uspět, zjišťoval Vojtěch Berger

Některé jeho slova se ale do médií dostat neměla. Evropská unie je podle Mölzera „diktaturou a konglomerátem negrů“ a „třetí říše proti EU byla liberální útvar“. Mölzer svoje vyjádření nejdřív popíral, když se ale objevila nahrávka výroku, tvrdil, že to myslel v nadsázce.

Útoky proti Evropské unii patří k pilířům politiky Svobodných, stejně jako protiimigrační rétorika. Loni v parlamentních volbách dostali Svobodní přes 20 % hlasů.

„Přistěhovalců už máme dost, nikdo z nich se neučí německy a vláda je dotuje namísto našich chudých důchodců,“ říká starší paní ve vídeňské čtvrti Favoriten, ve které bydlí mnoho imigrantů.

Andreas Mölzer (*1952) je členem Svobodné strany Rakouska a od roku 2004 také poslancem Evropského parlamentu. Vystudoval historii, právo a etnografii. Působil také jako novinář.

Na podobnou strunu bude hrát v eurovolbách i šéf Svobodných Hans Christian Strache. „Nechceme evropský superstát, molocha, kterému obětujeme naši národní suverenitu,“ hřímá Strache v předvolebním klipu. Se slovy ale žongluje, jak se mu to zrovna hodí.

Zatímco občas navrhne, aby Rakousko z Evropské unie vystoupilo, jindy naopak pochválí Srbsko, že se chce stát součástí té stejné organizace.

Podle průzkumů jsou před eurovolbami Svobodní zatím druzí až třetí. K volbám přijde zřejmě málo voličů, proto můžou jejich šance ještě stoupnout.

Vojtěch Berger, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme