Obyvatele Vysočiny matou letáky související se zateplováním domů

Podezřelé letáky dostali do schránek obyvatelé minimálně třech obcí na Jihlavsku. Firma z Brna je informuje o kontrole úniku tepla, kterou provádí termokamerou. Leták může působit, že jde o povinnost. Zákon to ale pro všechny majitele rodinných domů neukládá. Energetický štítek musejí mít jen ti, kteří nemovitost prodávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Termokamera

Termokamera | Foto: město Havířov

V některých obcích na Jihlavsku dostali lidé leták o velikosti A5 s tímto textem: V obci Řídelov proběhne kontrola úniků tepla u nezateplených i zateplených domů termovizí. Může být použito pro povinný průkaz energetické náročnosti budovy. Cena snímku tepelných úniků je 100 korun s DPH.

„Na mě to působí jako tahání peněz od občanů. Když si to přečtete, je tam napsáno, že cena snímků je 100 korun s DPH. Kolega tam volal, a to je za jeden snímek, takže ta cena není konečná,“ říká nezávislý Radek Maryška, starosta Řídelova na Jihlavsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o podezřelých letácích zjišťovala redaktorka Andrea Bartůňková

„Vypadá, že jde o zákonnou povinnost, že si mají nechat změřit únik tepla. Zákon ale žádnou takovou povinnost neukládá. A už vůbec ne pro majitele soukromých domů,“ pozastavuje se Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočiny, která energetické štítky vydává.

Podle něj text může adresáta velmi zmást: „Někdo naprosto záměrně zkreslil skutečnosti, aby to vyznělo tak, že každý má povinnost si toto nechat udělat a že chce získat v podstatě jen tu stokorunu. Měřit únik tepla jen termokamerou bez jakýchkoli dalších souvislostí ale nemá energeticky smysl.“

Papír o kontrole našli ve svých schránkách nebo nalepené na dveře domů obyvatelé minimálně dalších dvou obcí. Setkal se s nimi i Jaromír Žákovský z Telče: „Teď to měření nemá smysl. Já bych si to ve vlastním zájmu nechal, už jsem o tom i s manželkou přemýšleli, ale tohle asi fakt nemá smysl.“

Jednateli firmy NanoTrend, která měření nabízí, Daliboru Adamcovi ale text nijak matoucí nepřipadá. Naopak je podle něj zcela jasný:

„Máte tam napsané, že ten, kdo obdržel tento leták, to může použít. Ten text je napsaný zcela transparentně a říká, že to může být použito, ne že je to povinné.“

Podle Zbyňka Boudy by se lidé v případě jakýchkoli pochybností měli bezplatně obrátit přímo na Energetickou agenturu Vysočiny.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme