Ředitelům škol v Ostravě se nelíbí návrh na zřízení speciálních romských tříd

Návrh TOP 09, aby se ve škole romští žáci učili první dva roky ve speciálních třídách, než zvládnou češtinu, se nelíbí některým odborníkům. Opoziční strana chce zlepšit přístup romských dětí ke vzdělání, podle proromských aktivistů by ale takový záměr mohl naopak vyučování malých Romů ztížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litoměřice - nízkoprahový klub Oáza

Litoměřice - nízkoprahový klub Oáza | Foto: Miroslav Zimmer

V některých vyloučených lokalitách na Ostravsku už ale teď vyrůstají školy, do kterých chodí hlavně romští žáci.

„Malý se do školy hodně těší. Už teď chodil i do školky. Doma si pořád kreslí, různě se učí,“ říká Rostislav Šariský, který v září vypraví do romské školy už třetího prvňáčka.

Malý Mário přitom mohl sedět v jedné lavici s českými spolužáky. „Přemýšleli jsme i o tom, že měli jít na jinou školu, protože věřím, že mají na víc. Ale vzhledem k tomu, že nám to bylo blízko a nemáme nějak daleko dojíždění…“ dodává otec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Stanislav Janalík

Ani běžné základní školy by v budoucnu nemusely mít první dva ročníky smíšené. Podle proromských aktivistů je ovšem podobné rozdělování dětí nepřípustné.

„Jsem šokována, protože pokud jsou romské děti ve stejném věku jako neromské děti a jsou na základě etnicity rozděleny do jiné třídy, je to segregace. A segregace na mezinárodní úrovni se rovná apartheidu. A v České republice existuje antidiskriminační zákon, dle kterého toto není možné,“ nesouhlasí aktivistka Magdaléna Karvayová.

Podobný krok navíc podle zástupců škol přinese více škody než užitku. „Je to naprostý nesmysl. Musíme směřovat k inkluzi, k včleňování romských dětí do majoritní společnosti. A ne že je budeme segregovat do nějakých tříd, to nikdy k ničemu dobrému nevedlo,“ naznačuje Jiří Smělík, ředitel základní školy v ostravských Kunčičkách. Tu navštěvují hlavně romští školáci.

Romština by se mohla vyučovat na základních školách, shodují se politici

Číst článek

Lepšímu začleňování by podle jeho kolegů prospěla spíše společná předškolní příprava. „Máme tady samozřejmě přípravné třídy. Osobně si myslím, že nejlepší cesta bude využití mateřských škol, kde už ty děti jsou integrované do běžné populace. Kdežto ty přípravné třídy už jsou jenom taková malá segregace žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí,“ vysvětluje ředitel ostravské základní školy Nádražní Libor Novotný.

Podobné návrhy ale narážejí na problém s nedostatečnou kapacitou školek. Mnozí romští rodiče navíc v regionu s vysokou nezaměstnaností zůstávají s dětmi dlouho doma a o mateřinky nemají příliš zájem. Podle odborníků by potíže mohlo vyřešit zavedení povinné předškolní docházky.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme