Současný vlastník prý chce prodat českou likérku Jan Becher

Pernod Ricard prý chce prodat českou likérku Jan Becher – Karlovarská Becherovka. Neoficiální informace přinesla agentura Reuters. Francouzský výrobce alkoholických nápojů zprávu odmítl komentovat. Nevyjádřily se k ní ani firmy, které by mohly mít o českou likérku zájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Becherovka - muzeum

Becherovka - muzeum | Foto: Tomáš Adamec

Pokud se obchod skutečně chystá, důvod je spíš na straně Pernodu než ve výsledcích Becherovky.

Pernod potřebuje peníze. Zasáhly ho totiž čistky mezi politickými elitami v Číně. Státní úředníci tam přestali okázale utrácet a kupovat si drahý koňak (koňak Martell patří k hlavním produktům firmy, spolu třeba se šampaňským nebo vodkou Absolut).

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných důvodech prodeje Becherovky mluvila redaktorka Jitka Hanžlová

Analytik společnost BHS Petr Hlinomaz upozornil, že obrat Pernodu v Číně klesl o 18 procent. „To může být jedním z důvodů, proč nějakým způsobem Pernod Ricard hodnotí svá aktiva. A možná, že Becherovka není jediným aktivem, které se v této chvíli Pernod Ricard bude snažit prodat,“ uvedl Hlinomaz.

Podle něj by mohl Pernod vybírat provozy, kde došlo k nějakému zhodnocení. Mezi takové patří i Becherovka.

„Tam se koncentrovala výroba do nových provozů, produkty jsou marketingově upraveny, jsou zavedeny na mnoha trzích,“ dodal Hlinomaz.

Becherovka vyváží do 38 zemí světa. Největšími trhy jsou Slovensko, Německo, Ukrajina, Rusko, Polsko a Maďarsko.

Firma Jan Becher – Karlovarská Becherovka je společností s více než dvousetletou tradicí. Byla založena v roce 1807 rodinou Becherů, tehdy jako rodinný podnik. Becherovka byla roku 1922 zaregistrovaná jako ochranná známka. Status akciové společnosti má od roku 1994. V roce 2001 byl dokončen proces privatizace a společnost přešla do vlastnictví francouzské skupiny Pernod Ricard, která je druhým největším výrobcem alkoholických nápojů na světě.
Zdroj: ČTK

I když je pravda, že nedávná prohibice kvůli metanolové kauze Becherovku zasáhla, má stále zajímavé výsledky. Firma dosáhla ve finančním roce od července 2012 do června 2013 tržeb ve výši 1,209 miliardy korun. V předchozím finančním roce to bylo 1,3 miliardy korun.

Její zisk před zdaněním za toto období byl 171 milionů korun. Což znamenalo oproti předchozímu roku pokles o 80 milionů.

Vzdor poklesu obchodů je Becherovka jako možná nevěsta stále velice žádoucí. Likérka má více než dvou set letou historii, vyrábí přes sedm milionů litrů likérů ročně, z nichž většinu – 80 procent – tvoří Becherovka vyráběná podle tajné receptury.

Spekuluje se, že by za zájemce mohl za likérku zaplatit i čtyři miliardy korun.

O zájemcích se dá zatím jen spekulovat. Mohla by mezi ně patřit třeba Stock Spirits Group. Ta by si koupí doplnila portfolio výrobků a mohla by mít zájem také proto, že stejně jako Becherovka vyrábí v České republice.

Mluví se také o ruské společnosti SPI Group. Tu by mohlo lákat to, že Becherovka vyváží do Ruska a na Ukrajinu a má tam jako značka dobrou pověst.

Karlovarská Becherovka | Foto: Radim Jehlík

Jitka Hanžlová, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme