V Mníšku pod Brdy se mluví o útoku bachyně, město ji nechá odchytit

V Mníšku pod Brdy v okrese Praha-západ už několik let řeší problém s přemnoženými divokými prasaty. Teď se navíc městem šíří informace, že bachyně u areálu školy napadla pejskaře. I když spolehlivé důkazy o útoku chybí, město nechá samici divočáka se selaty odchytit a převézt jinam.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divočák (ilustr. foto)

Divočák (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Někam daleko hluboko do lesa, někam, kde je vypustíme do prostoru, který je pro ně přirozeným místem,“ uvedl mluvčí města Miloš Navrátil.

Bachyně s asi desítkou selat se před několika dny zabydlela v Mníšku v travnatém prostoru mezi silnicí R4, areálem školy a hřbitovem. Městská policie proto tuto lokalitu označila páskou, za kterou lidé nesmějí vstupovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s divočáky v Mníšku pod Brdy natáčela redaktorka Alena Rokosová

Travnatý prostor strážníci monitorují, takže okamžitě vědí, když do něj někdo vstoupí. A stává se to.

„Pak to zbytečně bachyni vyděsí, která se zvedne a dá tomu dotyčnému najevo, že tam skutečně je a že se cítí ohrožená a toho člověka vyžene,“ podotkl Navrátil.

A právě to se zřejmě stalo i pejskaři, který tam podle strážníků vešel se dvěma psy, které neměl na vodítku.

Místní lidé teď s nadsázkou tipují, kdo to asi mohl být. Zatím totiž v Mníšku žádný divočák člověka nenapadl. Na druhou stranu už se podle Navrátila ve městě dvakrát stalo, že divoké prase zabilo psa.

Konal se i velký hon

V Mníšku pod Brdy řeší problém s přemnoženými prasaty už několik let. Koncem loňského roku se dokonce konaly první dvě velké regionální koordinované naháňky.

Myslivci stříleli selata a lončáky, tedy prasata do dvou let stáří, od Zbraslavi po Dobříš a mezi Vltavou a Berounkou. To aby prasata nemohla přebíhat z jedné honitby do druhé. Zabili jich víc než dvě stovky.

Kolik je divočáků v okolí Mníšku celkem, však nikdo přesně neví a spočítat se to nedá. Divoké prase totiž migruje až padesát kilometrů denně.

A.Rokosová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme