Stát nechce 'trafikanty' v dozorčích radách svých firem. Pomůže vládní výbor

Z dozorčích orgánů státních a polostátních firem by měli zmizet takzvaní trafikanti, nahradit je mají odborníci. Starat se o to začal vládní výbor pro personální nominace. Ten už na vládním webu zveřejnil kritéria, podle kterých se budou členové- například dozorčích rad- vybírat. Politická příslušnost kandidáta mezi nimi není.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

manažer

manažer | Foto: stock exchange

„Objektivně, profesionálně a diskrétně.“ - Tak bude podle jeho předsedy a vedoucího úřadu vlády Pavla Dvořáka postupovat při výběru členů dozorčích orgánů tříčlenný vládní výbor pro personální nominace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kritéria vládního výboru pro personální nominace přiblížila Věra Masopustová

U jednotlivých kandidátů bude mimo jiné posuzovat jejich odborné kvality, ale také jejich schopnost prosazovat nepopulární záležitosti. A také si je takzvaně proklepne osobně.

„S každým nominantem povedeme pohovor, kde budeme hodnotit nejen tytopředpoklady, ale i osobnost nominata podle hodnotících kritérií.“

Postup výběru členů dozorčích orgánů státních a polostátních firem, tak jak ho nastavil vládní personální výbor, se příliš neliší od toho, který používají takzvaní lovci hlav v privátní sféře.

Vládní výbor pro personální nominace zřizuje vláda jako svůj poradní orgán pro posuzování personálních nominací osob, které mají zastupovat stát v dozorčích radách obchodních společností s majetkovou účastí státu, státních podniků nebo národního podniku.
Pramen: Vláda ČR

„Obecně práce začíná strukturovaným rozhovorem s klientem a přesnou definicí toho, co je potřeba ve firmě vyřešit. Jak se definuje úspěch. A kdo a proč z pracovního trhu by se hodil na to, aby daný úkol co nejlépe zadavateli dodal,“ popsal první kroky při výběru špičkového manažera haedhunter Jan Bubeník.

Kandidáty na posty v dozorčích orgánech státních a polostátních firem budou navrhovat jednotlivá ministerstva, pod která tyto firmy spadají. Ta budou mít i konečné slovo.

Pokud budou trvat na člověku, kterého výbor nedoporučí, bude to muset příslušný ministr odůvodnit.

Slovenská zkušenost

S politickými nominacemi má zkušenosti také Slovensko. Během jednoho volebního období se tam vymění až 90 procent členů statutárních orgánů státních firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O praxi na Slovensku mluvil tamní zpravodaj Vojtěch Berger

K tomto číslu došla slovenská pobočka organizace Transparency International. Zkoumala poměry v desítkách státních firem a prokázala, že vždy do několika měsíců po parlamentních volbách přichází hromadná výměna členů představenstva i dozorčích rad.

Průměrná životnost takových statutárů je kolem dvou let, tedy méně než je průměr v soukromém sektoru. Zároveň jsou ale statutární orgány ve státních firmách větší než v soukromých.

Naznačuje to snahu vytvořit místa pro více nominantů, než kolik řízení firmy opravdu vyžaduje, tvrdí Transparency International.

Vojtěch Berger, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme