Libye začíná soudit syny bývalého diktátora Kaddáfího. Hrozí jim smrt

V Libyi dnes stanou před soudem synové bývalého diktátora Muammara Kaddáfího. Sajf al-Islám a Saadí jsou jedinými členy Kaddáfího rodiny, které se podařilo libyjským úřadů dopadnout. Zpovídat se budou mimo jiné z vraždy, únosu, a podněcování ke znásilňování. Za to jim hrozí trest smrti. Na lavici obžalovaných s nimi usednou desítky dalších představitelů Kaddáfího režimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saadí Kaddáfí na archivním snímku z roku 2005

Saadí Kaddáfí na archivním snímku z roku 2005 | Zdroj: Reuters

„Nabízím libyjskému lidu a bratřím v libyjské vládě svou omluvu za to, čeho jsem se v minulosti dopustil. Narušil jsem svými činy stabilitu a bezpečnost země. Teď vyzývám všechny bojovníky, aby složili zbraně. Jedinou ozbrojenou stranou musí být vláda," kaje se SaadíKaddáfí na videu ve vězeňském oblečení.

Saadího vydaly v březnu do Libye nigerské úřady. Jeho bratra Sajf al-Isláma drží ozbrojená skupina ve městě Zintán.Kaddáfího synům hrozí tresty za dvě skupiny obvinění. Při vyšetřování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti jde o podíl Kaddáfího synů při potlačování demonstrací v roce 2011.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soudu Kaddáfího syny informoval zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Štěpán Macháček

Jsou obvinění ze zabití, únosu, mučení a podněcování k systematickému znásilňování, za což jim hrozí až trest smrti. Sádí al-Kaddáfí byl v té době velitelem lybijských speciálních sil.

Bratři jsou také obvinění ze zpronevěry státních prostředků. Je známá záliba Sádího al-Kaddáfího ve fotbale, kdy utrácel neskutečné peníze zřejmě ze státní kasy za to, že si mohl zahrát v některých známých italských fotbalových týmech.

Před soudem vedle nich stanou desítky dalších představitelů Kaddáfího režimu. Mezi obžalovanými je také bývalý šéf zpravodajských služeb Abdalláh Sanúsí.

Lybijské úřady se snaží všemožně dokázat nezávislost tamního soudu. Spravedlnost soudu ale zpochybňují mezinárodní lidskoprávní organizace a také mezinárodní soudní tribunál. Ten chtěl oba Kaddáfího syny také soudit, Lybie je ale odmítla vydat.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme