Čechům se vrací optimismus, čím dál víc jich vidí ekonomickou situaci pozitivně

V Česku se zvyšuje podíl lidí, kteří hodnotí ekonomickou situaci státu i své domácnosti optimisticky. Roste podíl těch, kteří vidí situaci pozitivně zpětně i ve výhledu do budoucna. Vyplývá to z březnového výzkumu agentury STEM, která názory občanů na ekonomické otázky dlouhodobě monitoruje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

u pokladny v supermarketu

u pokladny v supermarketu | Foto: Eva Odstrčilová

Dohromady 64 procent tvoří odpovědi lidí, kteří uvedli, že situace jejich domácnosti je buď stejná jako před rokem, trochu se oproti té době zlepšila, případně se dokonce velmi zlepšila. U hodnocení všeobecného stavu české ekonomiky se takto vyjádřilo celkem 58 procent lidí.

Svého dna za posledních několik let dosáhlo smýšlení tuzemské veřejnosti o ekonomickém stavu Česka v březnu 2009. Tehdy si jen 19 procent lidí myslelo, že republika je na tom ekonomicky stejně, lépe, respektive mnohem lépe než o rok dřív. Všichni ostatní mínili, že situace se za rok trochu nebo hodně zhoršila.

Vyšší optimismus je ale letos patrný nejen ve srovnání s rokem 2009. Češi svět ekonomiky i hospodaření vlastních domácností vidí ve světlejších barvách i ve srovnání s loňským březnem.

Ještě vloni panovala výrazná skepse

„V loňském roce panovala mezi lidmi výrazná skepse jak při zpětném hodnocení, tak při výhledech do budoucna. Aktuální výzkum však již ukazuje změnu postojů, zvláště v hodnocení celkové ekonomické situace v České republice," uvedla agentura v dnešní tiskové zprávě.

Při hodnocení ekonomického vývoje v Česku za posledních dvanáct měsíců si 46 procent dotázaných myslí, že situace zůstala stejná. To je o 20 procent více než v loňském průzkumu. Zhoršení sice stále pociťuje 42 procent respondentů, ale ve srovnání s rokem 2013 se velikost této skupiny zmenšila o 28 procentních bodů.

Názor, že se ekonomická situace v Česku zlepšila, zastává 12 procent dotázaných, což je o osm procentních bodů více než loni.

Optimističtější jsou Češi i ve výhledu na následujících dvanáct měsíců. Přibližně třetina občanů sice očekává zhoršení situace, ale 45 procent věří, že zůstane v současném stavu, a necelá čtvrtina dokonce očekává zlepšení.

Domácnosti věří ve stabilní situaci

O finanční situaci vlastní domácnosti více než polovina Čechů, konkrétně 53 procent, uvedla, že za poslední rok zůstala stejná. Podle 36 procent se zhoršila a přibližně desetina vnímá zlepšení.

„Zpětný pohled na finanční situaci respondentů rovněž ukazuje zlepšení situace, i když ne tak výrazné jako v hodnocení ekonomiky celkově,“ uvedl STEM. Skupina lidí, kteří hovoří o zhoršení, se zmenšila o 14 procentních bodů. Naopak je o 11 procent více těch, kteří ji považují za stejnou.

Ve vyhlídkách na další rok jsou jednotlivé skupiny podobně velké. O něco více než polovina dotázaných zastává názor, že se finanční situace rodiny nezmění. Pesimistická je třetina, optimistická přibližně desetina.

Větší optimismus ve všech otázkách panuje podle STEM mezi lidmi s vyšším vzděláním a u materiálně lépe situovaných občanů. Průzkum se uskutečnil od 11. do 20. března a odpovídalo v něm 1070 českých respondentů starších 18 let.

ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme