Vláda projedná změny, které mají zprůhlednit české zdravotnictví

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce zprůhlednit financování zdravotnictví v Česku. Některé kroky by vláda mohla probrat už na dnešním zasedání, přestože bude kvůli nemoci chybět šéf rezortu Svatopluk Němeček z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO nedávno o zdravotnictví mluvil jako o černé díře na peníze. Po ČSSD chce, aby dokázala, že stát ví, kdo, komu a za co ve zdravotnictví platí.

Podle premiéra Sobotky financování musí být co nejtransparentnější. „Včetně například zveřejňování maximálního možného informací ze strany zdravotních pojišťoven a regulací například pořizování drahé techniky nebo regulace cen léků. Tohle všechno jsou náměty, o kterých koalice bude diskutovat,“ upřesnil Sobotka.

Už dřív se koalice shodla, že letos vykompenzuje zrušené hospitalizační poplatky nemocnicím dvěma miliardami korun. Polovina půjde z rozpočtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Ředitel ústavu Zdeněk Blahuta Radiožurnálu řekl, že v takzvané mimorozpočtové rezervě má necelé dvě miliardy korun. Použití jedné miliardy by podle něj ústav neohrozilo, jen se musí kvůli tomu změnit zákon.

„Jediný způsob, jak ji uvolnit a zapojit například do zdravotnictví, je v těchto intencích změnit zákon. A potom v tom případě určitě najdou zákonodárci způsob, jak ty finanční prostředky z rozpočtové rezervy Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyvést,“ připomněl Blahuta.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD už dříve potvrdil, že potřebnou změnu zákona předloží vládě do konce června.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme