Stod zrevitalizuje nábřeží řeky Radbuzy. Vznikne tam rekreační vycházková zóna

Stod na jižním Plzeňsku bude revitalizovat nábřeží Radbuzy. Město chce na březích řeky vytvořit v následujících třech letech vycházkové trasy s odpočinkovými místy a po jedné straně i cyklostezku. Pokud vše v květnu schválí zastupitelstvo Stodu, začne se stavět už letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V parku jsou nové lavičky na sezení

V parku jsou nové lavičky na sezení | Foto: stock exchange

Lidé ve Stodu příliš mnoho možností pro vycházky nemají. Ve městě je pouze jeden parčík v odlehlé části pod nádražím. Hlavně starší obyvatelé by tedy novou rekreační zónu uvítali.

„Určitě by se mi to líbilo, aby byly kolem řeky nějaké lavičky. Chodíme tam často, jsou tam krásné vycházky,“ říká jedna z obyvatelek domu s pečovatelskou službou.

Podél obou břehů řeky vzniknou nejen upravené cesty. Budou u nich i lavičky, mola a posezení a vznikne dokonce i přírodní koupaliště. Město podle starosty Jiřího Vlka z ODS původně uvažovalo o tom, že vybuduje přírodní koupací biotop, jaký mají například Dobřany.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku nové vycházkové zóny ve Stodu informovala reportérka Jana Kosová

Ale to by bylo pro městskou kasu příliš drahé a byly by prý škoda nevyužít řeku. „Chceme upravit břeh a využít řeku ke koupání. Měl by tam být tvarovaný břeh, nějaká plážička, bylo by to levnější,“ popisuje starosta.

Na rekreační místo se změní i zarostlý ostrov, který je v blízkosti silničního mostu. „Chtěli bychom tam udělat menší vycházkovou trasu s posezením u jezu. Myslím, že je to krásné uklidňující místo, které stodští občané přivítají,“ říká Vlk.

Procházková trasa s odpočinkovými místy povede po obou stranách řeky asi kilometr na každou stranu od mostu. Aby se vždy tou samou cestou lidé nemuseli vracet zase zpět, nechá město postavit i lávky.

„Vzniknou delší a kratší procházková trasa. Ve směru do Hradce pod stadionem by měla být jedna lávka a o kus dál další, budou rozdělovat ty procházkové úseky,“ potvrzuje starosta.

Vznikne i nová cyklotrasa

A na své si přijdou i cyklisté. Nová cyklotrasa povede po levé straně nábřeží. Stod bude na její stavbu shánět dotaci.

„Budeme žádat kraj, popřípadě ministerstvo dopravy o dotaci. Je to v rámci mikroregionu Radbuza, takže doufám, že budeme úspěšní. Je to součást mezinárodní cyklostezky Praha – Regensburg,“ informuje starosta.

Myšleno je i na možnost povodní, i když nová rekreační zóna nebude zahrnovat protipovodňová opatření. A vybavení, jako lavičky, velké vodě odolá.

„Projekt vzniká ve spolupráci s Povodím Vltavy. Nesmí tam být žádné věci, které by brzdily vodu, nesmí dojít k rozlití nebo zrychlení toku. Budou tam prvky, které při povodni nebudou na obtíž,“ dodává Jiří Vlk.

První zastavení budoucí rekreační zóny vybuduje město u řeky už letos v létě. Podle předběžného odhadu by měla stát revitalizace celkově zhruba 10 milionů korun.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme