Festival KRRR! začíná, krnovské kino vzdá opět hold 70mm filmu

Pořádně těsno je v posledních dnech v promítací kabině krnovského kina Mír 70. Mezi technikou se tam tísní víc než půl tuny filmového materiálu, většinou raritního. Na festival KRRR!, který v Krnově dnes začíná, cestoval i přes oceán.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Promítačka

Promítačka | Foto: Jan Rosenauer

Za Ferrari mezi filmovými formáty můžeme označit 70mm film. Diváky kdysi uchvacoval velkým rozlišením a nepřekonatelným zvukem, než ho vytlačil levnější 35mm formát.

Kin, které ho ještě umí promítnout na původním pásu, je jako šafránu. V Česku to je například Mír 70 v Krnově, kde tomuto formátu vzdávají hold na každém kroku a věnovali mu dokonce filmový festival. Jmenuje se KRRR! a jeho 9. ročník začíná právě dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí kina Mír 70 v Krnově Pavel Tomešek byl hostem Ozvěn dne Radiožurnálu

Vedoucí kina Mír 70 Pavel Tomešek ukrývá v promítací kabině dvě plně funkční 70mm promítačky.

Táhne jim sice na padesát a hlučí jako rozjetý tank, ale v Česku patří k posledním funkčním. V příštích dnech musí opět ukázat, že nápor vydrží.

„Promítneme celkem devět filmů, které byly točeny podle velkých bestsellerů, jako je Hamlet, Anna Karenina, Čajkovskij, Chartúm,“ vyjmenovává Tomešek.

Filmový festival KRRR! v Krnově má za úkol připomenout nyní ve střední Evropě nepoužívaný 70mm formát filmu, který oslňoval návštěvníky brilantním zobrazením detailů. Název přehlídky má několik významů. KRRR! je kombinace hlásek ze začátku názvu města Krnov nebo citoslovce zvuku promítačky.

Na světě existují tyto snímky už jen v několika kopiích na 70mm filmu, a tak do Krnova cestovaly i přes oceán. Jejich celková délka je 25 hodin. Filmy jsou abnormálně těžké, jejich váha se pohybuje kolem půl tuny.

Pavel Tomešek by ale neměnil. 70mm film je jednoduše unikát. „Zatím ještě není překonán. Je stokrát lepší než digitál,“ konstatuje Tomešek.

Pro město má festival ještě jedno velké plus, dodává Dita Círová z krnovské radnice.„Každý, kdo miluje film, po letech festivalu ví, kde je Krnov. Přijíždějí k nám ze Slovenska, Polska, Francie, Holandska, Německa nebo Rakouska,“ říká Círová.

Podobný festival jako je KRRR! návštěvníci jinde ve střední Evropě nenajdou.

Kateřina Daňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme