V pražském Stanu proti melanomu vyšetří dermatologové zdarma mateřská znaménka

Tradičně na jaře upozorňují dermatologové na nebezpečí rakoviny kůže a nabízejí vyšetření. Lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady budou dnes a zítra zájemcům vyšetřovat podezřelá znaménka na kůži. Prohlédnou je bezplatně ve "Stanu proti melanomu" na Václavském náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stan proti melanomu na Václavském náměstí

Stan proti melanomu na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Rakovina kůže patří k velmi častým nádorovým onemocněním. Mezi nejčastější druhy patří bazaliom, melanom a spinaliom. Příznaky onemocnění pak mohou být nepravidelný tvar znaménka, změna barvy stávajícího znaménka, krvácení, ztvrdnutí, svědění nebo pálení znaménka.

Janě Dynybylové je 27 let. Když zjistila, že má na zádech podezřelé znaménko, zašla raději k lékaři. Ukázalo se, že to bylo doslova za pět minut dvanáct.

Přehrát

00:00 / 00:00

O preventivní akci Stan proti melanomu informuje redaktorka Andrea Skalická.

„Vzhledem k tomu, že mi zanechávalo krvavé a mokvavé stopy na oblečení, přestala jsem k tomu být lhostejná. Navíc mi to znaménko rostlo, bylo čím dál víc vypouklejší,“ vzpomíná.

Po vyříznutí znaménka se zjistilo, že šlo o velmi agresivní maligní melanom. „Pokračoval dál do kůže. V nemocnici mi pak odebrali uzlinu a čekala jsem 14 dní na výsledek,“ popisuje Jana. Přestože vyšetření dopadlo dobře, postupuje už rok preventivní imunoterapii, aby se nemoc nevrátila.

„Léčba není moc jednoduchá. Už jen z toho důvodu, že se pacient musí naučit domácí injekční aplikaci. A v podstatě z dlouhodobého hlediska se podílí na tom, že je pacient více unavený,“ vysvětluje ošetřující lékařka Jany Monika Arenbergerová.

Melanom
Melanom je rakovinný nádor kůže. Způsoben je nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk, melanocytů. Nacházet se může i ve střevě nebo oku. Jedinou možnou léčbou je chirurgické odstranění nádoru před dosažením tloušťky 1 mm.

„Je to pacientka, která je velice nízký fototyp, má světlé vlasy a velmi světlou pleť. To znamená, že patří do rizikové skupiny, kde, když se vyvine nové znaménko, mělo by se v každém případě vyšetřit. Protože je ohrožena vznikem melanomu mnohem více než ostatní populace,“upozorňuje lékařka.

Po všech komplikacích dnes Jana na ochranu kůže velmi dbá. „Nakoupila jsem si opalovací přípravky s nejvyšším faktorem 50+. Když jedu třeba na kolo, natírám si obličej i ruce, jsem vůči tomu už velmi zodpovědná,“ přiznává.

Tým lékařů vinohradské nemocnice si improvizovanou ordinaci otevře dnes a zítra na Václavském náměstí v Praze. Dále pak 12. a 13. května v Brně a Ostravě.

O vyšetření ve Stanu proti melanomu je tradičně velký zájem. Za čtyři dny lékaři vyšetří na čtyři tisíce zájemců. Ve stanu se nachází šest ordinací, ve kterých paralelně vyšetřuje šest lékařů.

Stan proti melanomu | Foto: Monika Puchingerová

„Máme nejen vlastní oči, kterými vyšetřujeme, ale i optický nebo digitální dermatoskop, kterými vyšetřujeme znaménka do větší hloubky, čili jako vidíme pod kůži. A jsme schopni s velkou přesností posoudit, jestli se jedná o naprosto nezhoubné znaménko nebo útvar, nebo jestli by ta věc vyžadovala i vyříznutí,“ říká profesor Petr Arenberger.

Ve stanu lékaři vyšetřují pět až deset procent dětí. „Je to správné, i u dětí může vzniknout maligní melanom. Naštěstí to není tak časté jako u dospělých, nikdy se to ale vyloučit nedá. Proto vyšetření u dětí má smysl.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetření a onemocnění zhoubným melanomem mluvil v Ranním interview Radiožurnálu profesor Petr Arenberger

Zhoubným melanomem v Česku každoročně onemocní asi 2100 lidí. Patří mezi nejagresivnější nádory. V letošním roce počítají lékaři s dalším nárůstem případů.

„Je to tím, že naše populace stárne. Máme tak šanci nějakou rakovinu nachytat během více let. Více také cestujeme, jsme více na sluníčku, které je i více intenzivnější. Postupem let v průměru ubývá ozonová vrstva, která nás dříve více chránila vůči agresivnějším částem ultrafialového spektra," dodává profesor Arenberger.

Andrea Skalická, Michaela Vydrová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme