První zvukový film byl reklamní. Uvedlo ho kino v Ústí nad Labem

Dnes je to 85 let, co se v tehdejším Československu promítal první zvukový film. Produkce se neodehrála v jednom z honosných pražských kin, ale v sálu kina Alhambra v Ústí nad Labem. Nesouvisela ani tak s uměním, jako spíše s reklamou. A navíc ještě vzbudila politický ohlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kino, kde hráli první zvukový film

Kino, kde hráli první zvukový film | Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

Budova na ústeckém Střekově, odkud se nedávno odstěhovalo Činoherní studio, hostila první produkci zvukového filmu v tehdejším Československu.

„Wolframfilm Arnošta Kobosila ve Střekově uvádí,“ říká ústecký archivář a historik Vladimír Kaiser.

Zvukový film do Ústí nad Labem dovezl tehdejší správce podniku na výrobu mýdla Heinrich Schicht spolu Ernstem Kobosilem, majitelem firmy Wolframfilm. Zvukové vybavení, které bylo k produkci potřeba, prý zabralo celou místnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadala produkce prvního zvukového filmu v tehdejším Československu, přibližuje Tomáš Šácha

„Předvedli němý film, potom tam zazněl zvukově nafilmovaný projev Ernsta Kobosila a Heinricha Schichta a potom tam pouštěli asi 5 nebo 6 středometrážních filmů,“ popisuje produkci Vladimír Kaiser.

Záměr nebyl podle Vladimíra Kaisera ani tak umělecký, jako obchodní. Premiéra měla představit zvukový film a jeho výhody majitelům a producentům Československých kin, kteří na ni spolu s několika dalším zvědavci opravdu dorazili.

Ačkoli bylo představení drahé, mělo prý podle ohlasů v dobovém tisku úspěch. Vzbudilo ale i politickou kontroverzi. Proti zvukovému filmu se ohradil článek v ústeckých novinách, které vydávali komunisté. Autorovi vadilo, že místo umění jde o továrnickou reklamu na mýdlo. A nejen to.

„Uvědomme si, kolik kinových hudebníků přijde o práci,“ cituje Vladimír Kaiser reportéra tehdejšího deníku Internacionála.

Produkci němých filmů totiž tehdy doprovázel alespoň pianista a někdy i další muzikanti, schovaní za filmovým plátnem.

Tomáš Šácha, mad, David Hertl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme