Muzeum vlakové pošty na kolejích letos zastaví v Praze, Brně, Plzni nebo Bezdružicích

Před 15 lety přestala v Česku fungovat vlaková pošta. Zavzpomínat na svoje staré řemeslo se stylově rozhodli její dva bývalí zaměstnanci. Získali jeden z dobových vagonů a založili v něm muzeum, které poštu na kolejích představuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum vlakové pošty na kolejích. Poštovní vůz před rekonstrukcí skříně vozu

Muzeum vlakové pošty na kolejích. Poštovní vůz před rekonstrukcí skříně vozu | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

Lokomotiva právě táhne poštovní vůz přes celé břeclavské nádraží na odstavnou kolej.

„Začínáme přípravné práce na rekonstrukci skříně vozu, vůz jsme zatím opískovali, natřeli základním nátěrem a teď se chystáme na vyvařování těch nejvíce zkorodovaných míst skříně,“ vysvětluje spoluautor projektu Marek Tomek.

Vagon z roku 1949 podle něj potřebuje více než milionovou investici. S opravami pomůžou finančně drobní dárci i Česká pošta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O muzeu vlakové pošty natáčela redaktorka Štěpánka Kadlečková

„Vůz byl jako jediný poštovní železniční vagon v soukromých rukách prohlášen ministerstvem kultury za movitou kulturní památku. Bereme to jako velké ocenění našich dosavadních aktivit, protože je to věc, která má velkou váhu. Spojili jsme drážní historii s historií vlakové přepravy. Tento projekt nemá na jihu Moravy konkurenci,“ uvádí Tomek.

S poštovním vozem se mohou zájemci setkat už 17. května v Brně. Jeho prohlídka bude součástí programu brněnské muzejní noci.

„V Brně zůstáváme až do konce června o víkendovém provozu. Pokud by byl větší zájem, jsme ochotni otevřít i v pracovní dny. Koncem června se chystá setkání poštovních vozů. V rámci oslav výročí atentátu Františka Ferdinanda d´Este přijede do Brna i jeho salónní vůz.“

Muzeum vlakové pošty na kolejích. Poštovní vůz před rekonstrukcí skříně vozu | Foto: Štěpánka Kadlečková

„Návštěvníci budou moci shlédnout autentický zrestaurovaný vagon z roku 1908. Zároveň mohou porovnat interiér poštovního vozu z 50. let, kterým disponujeme my s vozem z 90. let, kdy česká pošta ukončila provoz vlakových pošt,“ dodává Tomek.

Poté se vydá vůz na celorepublikovou pouť. Své zastávky bude mít v Praze, Plzni nebo Bezdružicích. Zpět do Břeclavi by se měl vrátit zase v září.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme