Češi začínají se sexem stále dříve, více ale používají kondomy i antikoncepci

Češi a Češky začínají s prvními sexuálními zkušenostmi stále dříve, přistupují k nim ale zodpovědněji. Vyplývá to z loňského průzkumu Sexuologického ústavu. První sex okusí dívky v průměru zhruba v sedmnácti a chlapci mezi sedmnáctým a osmnáctým rokem. 42 procent mužů v tento okamžik nezapomíná na kondom a pětina žen se jistí antikoncepčními přípravky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milování (ilustrační foto)

Milování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Jednoho z garantů výzkumu, sexuologa Jaroslava Zvěřinu, výsledky šetření nepřekvapily.

„Lidé se dnes chovají v sexu poměrně zodpovědně. Klesající limity jsou jenom klesající průměrná čísla a ukazuje to poměrně vysokou setrvačnost výsledků.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jedním z garantů výzkumu sexuálního chování české populace je i sexuolog Jaroslav Zvěřina

„Průzkum děláme v pětiletých intervalech, takže je pochopitelné, že jak se tam objevují mladší ročníky, tak se desetinky u průměrných čísel trošku snižují,“ vysvětluje.

Podle Zvěřiny je přes klesající věk u první sexuální zkušenosti povědomost o bezpečnějším sexu v české populaci poměrně vysoká. Více než dříve se navíc jako zdroj informací o sexu uplatňují školy.

„Sami jsme byli překvapeni tím, že ještě vzrostl počet lidí, kteří uvádějí, že při pohlavním styku například používají kondom. S tím, jak se teď veřejnost poměrně málo věnuje propagaci bezpečnějšího sexu, tak jsme spíše čekali nějakou stagnaci, ne-li ústup tohoto antikoncepčního a hygienického prostředku,“ říká sexuolog.

Průzkum sexuálního chování Čechů provádí Sexuologický ústav pravidelně od roku 1993. Od té doby stoupl počet těch, kteří měli při prvním sexu kondom, o 12 procent. Hormonální antikoncepci užívá 60 procent žen, což je nejvíce za všechna sledovaná období. Stále více lidí také vnímá homosexualitu jako normální jev.

Veronika Sedláčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme