Viceprezident Biden přijel do Kyjeva podpořit suverenitu a územní celistvost země

Americký viceprezident Joe Biden přijel do Kyjeva s jasným poselstvím. Chce podpořit demokracii a územní celistvost země. Důležité je podle něj převést do praxe dohodu z Ženevy, která pomůže uklidnit situaci v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden vystupuje na Ukrajině z letadla

Americký viceprezident Joe Biden vystupuje na Ukrajině z letadla | Zdroj: Reuters

Na základě ženevské dohody se Rusko a Ukrajina dohodly, že ozbrojení aktivisté obou stran by měli odevzdat zbraně a vyklidit obsazené veřejné budovy

„Návštěva Joe Bidena na Ukrajině má být vyjádřením morální, politické, ekonomické a diplomatické podpory, kterou země potřebuje,“ popsala význam dvoudenní cesty pro CNN náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová.

Viceprezident Biden je zatím nejvyšším americkým představitelem, který na Ukrajinu od vypuknutí vnitropolitické krize přijel.

Kromě politické podpory chce ale Biden a jeho tým Kyjevu nabídnout konkrétní odborné rady, jak reformovat ukrajinskou ekonomiku a energetický sektor. S čelními ukrajinskými politiky chce americký viceprezident také mluvit o přípravách prezidentských voleb, ke kterým Ukrajinci půjdou 25. května.

Vojenská situace na Ukrajině - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK

Silvie Třeslínová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme