Microsoft vydal opravný balíček pro Windows XP, přestože už systém přestal podporovat

Microsoft nečekaně vytvořil opravu závady pro operační systém Windows XP. Před měsícem přitom americká společnost oznámila, že s jeho podporou končí a uživatelům doporučila, aby ho vyměnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Screenshot Windows XP

Screenshot Windows XP | Foto: Microsoft Corp.

Microsoft teď ale vyšel vstříc milionům lidí, kteří Windows XP stále používají. Závada se totiž objevila pouze měsíc po ukončení podpory systému. Podle některých odborníků nechtěla společnost riskovat rozhořčení uživatelů.

Chyba postihla internetový prohlížeče Explorer a hackeři proto mohli bez větších komplikací získat přístup k cizím počítačům. Podle Microsoftu závady využilo několik útočníků, žádný z nich ale nezpůsobil závažnější komplikace.

Spojené státy, Velká Británie a Německo proto minulý týden vydaly doporučení, aby lidé raději přešli na jiné prohlížeče.

Microsoft přestal vydávat pro Windows XP bezpečnostní opatření na začátku dubna. Takhle rozhodnutí amerického gigantu odůvodnil šéf komunikace Microsoftu Tom Murphy.

"Windows XP je skvělý systém a pro mnoho uživatelů také nejoblíbenější. Byl skvěle vymyšlený, naprogramovaný a měl dobrý design. Ale zároveň odstartoval před 12 lety. 12 let v životě člověka není tak dlouhá doba ve srovnání s vývojem technologie je to ale jako celá věčnost. Už nebudou žádné nové aktualizace pro Windows XP, všichni se prostě musíme posunout dál."

Operační systém Windows XP | Foto: Michal Jindra

Igor Maňour, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme