Egyptský generál žádá demolici kláštera sv. Kateřiny na Sinaji. Prý ohrožuje národní bezpečnost

Klášteru svaté Kateřiny na egyptském Sinaji hrozí likvidace. Zničení památky zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO si přeje vysloužilý armádní generál Ahmad Attíja Ragáj. 1500 let starý klášter podle něj představuje hrozbu pro egyptskou národní bezpečnost. Řecké mnichy z kláštera by podle generála čekala deportace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Večerní modlitba v horách nad Jordánem

Večerní modlitba v horách nad Jordánem | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Generál podal žádost o demolici ke správnímu soudu ve městě Ismailia. Musí ale ještě dodat důkazy, které zatím nepředložil.

Proti generálově záměru stojí také vyjádření šejcha beduínského kmene Džabalija, který už 1400 let klášter střeží. Podle něj beduíni z jeho kmene nikdy nedovolí, aby se kláštera někdo dotkl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O demolici kláštera sv. Kateřiny na Sinaji informuje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Generál Attíja oficiálně uvedl několik důvodů, proč žádá demolici kláštera. Památka prý ohrožuje bezpečnost státu tím, že se klášter změnil na místo pro cizince, protože v něm slouží především řečtí mnichové. Kromě toho bezpečnost podle něj ohrožuje také vyvěšená řecká vlajka.

Dalším důvodem, kterým generál argumentuje, je ten, že mnichové údajně změnili jména okolních lokalit. Mimo to se prý snažili skrýt zdroje podzemní vody.

Attíja žaluje také beduíny, kteří se ozvali, za to, že střežili řecké okupanty.

V zemi se však v poslední době objevuje více bizarností. Jednou bylo například prohlášení armády, že má lék na AIDS a hepatitidu C. Ukázalo se totiž, že se jedná o přístroj, který má údajně na dálku nemoc odhalit a vyléčit.

Další bizarní věcí, která se v Egyptě objevila, byl rozsudek smrti nad více než 500 stoupenci Muhammada Mursího a Muslimského bratrstva.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme