Zájem o bezplatné získání koncese na prodej lihovin byl nižší, než stát očekával

Prodávat lihoviny mohou od pátku jen živnostníci s koncesí. Zdarma si o ni do dnešního dne zažádalo asi 72 tisíc živnostníků, stát ale očekával výrazně vyšší zájem. Koncesi navíc podle živnostenských úřadů zdaleka nezískali všichni, kdo dosud s alkoholem obchodovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

O koncese mohli od 17. října žádat všichni podnikatelé s čistým trestním rejstříkem. Zákon, který novou povinnost stanovil, reagoval na metanolovou aféru.

Dosud mohl alkohol prodávat každý živnostník, celkem tedy 1,9 milionu lidí. O koncesi ale teď podle ministerstva průmyslu a obchodu požádalo jen 71 831 podnikatelů. Ti ji dostali zdarma. Kdo požádá v budoucnu, bude muset zaplatit 500 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Karlík

Český rozhlas zjistil na živnostenských úřadech, že koncesi stále nemá řada hostinských nebo majitelů trafik či obchodů, kde se prodává alkohol.

„Máme 850 vydaných licencí na prodej lihu a lihovin. Podle našeho soudu to zdaleka nejsou všichni prodejci alkoholu, protože jich v naší spádové oblasti předpokládáme až několik tisíc. Nicméně je také možné, že ti, kteří mají oprávnění k prodeji a k provozování živnostenské činnosti, třeba alkohol neprodávají nebo prodávají jenom pivo a víno, což nespadá do režimu lihu a lihovin,“ říká Jan Kopál z magistrátu v Karlových Varech.

Hospody bez lihovin? Na Teplicku požádala o koncesi zatím jen třetina výrobců a prodejců

Číst článek

Úředníci nízký zájem nechápou. Nová povinnost vešla ve známost před půl rokem, mluvilo se o ní v médiích a informace visely i na úřadech.

Na některých místech sice úředníci v posledních dnech zaznamenali vyšší počet žadatelů, rozhodně se ale nejednalo o nával jako třeba v závěru povinné výměny řidičských průkazů.

Pokuta nebo i soud

Živnostníkům, kteří budou lihoviny prodávat bez koncese, hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun. Pokud by se jednalo o prodej ve větším množství, podnikatel se může dostat před soud s obviněním z trestného činu neoprávněného podnikání.

Kdo si nestihl koncesi pořídit včas, musí teď prodej lihovin přerušit do doby, než ji získá. Obchod s alkoholem kontrolují kromě živnostenských úřadů také celníci, hygienici a pracovníci České obchodní i Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Pokud by se opakovala metanolová aféra, měli by kontroloři díky koncesím vědět, kteří z českých živnostníků prodávají alkohol. Kritici ale považují nové nařízení za neúčinné. Požadovali místo toho, aby prodejci alkoholu platili DPH, vedli řádné účetnictví a používali registrační pokladny.

Koncese na prodej lihovin | Foto: Český rozhlas

Otravy metylalkoholem | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme