V indických volbách nejspíš zvítězí hinduističtí nacionalisté, obává se sousední Pákistán

V Indii dnes v posledních okrscích vrcholí parlamentní volby. Největších demokratických voleb na světě se celkem účastní 815 milionů voličů. Předpokládá se, že jejich výsledky změní politickou mapu Indie. Ale nejen to. Pokud skutečně výrazně uspějí indičtí nacionalisté, může se značně zkomplikovat i vztah Indie se sousedním Pákistánem. Příměří mezi těmito dvěma jadernými velmocemi je přitom velmi křehké.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební komisař označuje ukazováček voliče nesmazatelným inkoustem

Volební komisař označuje ukazováček voliče nesmazatelným inkoustem | Zdroj: Reuters

Slunce zapadá a vzrušení v ochozech se stupňuje. Za zvuků trubky klesá vlajka dolů po stožáru. Vojáci teatrálně pochodují a diváci šílí. Jakmile zaslechnou skandování svých rivalů přes hraniční zeď, odpovídají mohutným chorálem. Je to jako na fotbalovém zápase dvou znepřátelených týmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztahu Indů a Pákistánců natáčel v Dillí zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Jsme v městečku Wagah na indicko-pákistánské hranici. Každodenní rituál snímání státní vlajky se mění v otevřené nepřátelství.

„Když z druhé strany hranice slyšíme Pákistánce, motivuje nás to,“ vysvětluje Amit. Na hraniční přechod ve Wagahu přijel až ze vzdáleného Dillí. „Snažíme se je překřičet. Chceme ukázat, že jsme prostě lepší.“

Muži samým křikem ztratili hlas, vzrušením z nich ve večerním dusnu jen leje. „Je to nejkrásnější den v mém životě, jsem hrdý na to, že jsem Ind,“ říká Dípak. Brzy se prý bude ženit a svatební cesta povede právě sem.

Oba národy odlišuje hlavně náboženství

Indové a Pákistánci se příliš v lásce nemají. Zlé jazyky říkají, že je to proto, že jsou vlastně úplně stejní. Dělí ale jedna zcela podstatná věc – náboženství. Indové jsou hinduisté a Pákistánci muslimové.

„Indie a Pákistán jsou pořád ve válečném stavu. Celkem třikrát jsme spolu válčili a Indie vždycky vyhrála. Pákistán k nám posílá teroristy. Chceme ukázat, že jsme silnější.“

Kořeny vzájemné upřímné nenávisti sahají hluboko do minulosti. Nejméně posledních 15 let panuje mezi oběma zeměmi neklidný mír. Oficiální pákistánskou stopu teroristických útoků v Indii se prokázat nepodařilo a občasné přestřelky na hranicích nevyprovokovaly větší konflikt.

Indické ženy stojí frontu před volební místností, aby mohly splnit svoji občanskou povinnost | Foto: Reuters

Vášně se dosud dařilo držet na uzdě. To se ale může změnit. V čele země nejspíš stane pragmatický nacionalista Narendra Modi a sousední Pákistán už vyjádřil obavy ze zhoršení vzájemných vztahů.

„Modi nikdy veřejně neřekl, že chce napadnout Pákistán. Pokud by ale zase došlo k teroristickému útoku jako v Bombaji, kdy zemřela stovka lidí, potom není vyloučeno, že tentokrát by si to Indie nenechala jen tak líbit,“ soudí politický komentátor Mandžunát.

V tom případě by stála větší část Indie za svým lídrem. A celý region by se možná ocitl na prahu válečného konfliktu.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme