Pražské povstání zahájil signál Českého rozhlasu. Výročí si připomněli politici i pamětníci

Politici a pamětníci si před budovou Českého rozhlasu v Praze připomněli 69. výročí povstání proti německým okupantům v květnu 1945. Už od tehdy rána Český rozhlas vysílal jen česky. Když se ho němečtí vojáci snažili obsadit, odvysílal výzvu o pomoc. Odstartoval tím Pražské povstání, které předznamenalo konec druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu | Foto: Filip Jandourek

Památné volání rozhlasu o pomoc vyslyšel také tehdy šestnáctiletý Lubor Šušlík. „Bydleli jsme na náměstí Jiřího z Poděbrad, tak jsem to doběhl. Byl jsem mezi prvními, kdo se přes střechy dostali do Rozhlasu,“ vzpomíná pamětník.

Díky tomu se účastnil i dost divoké bitvy uvnitř budovy a získal pušku, bajonet a spoustu nábojů. „Potom nás, kteří jsme byli dobře vyzbrojení, večer po boji poslali do kasáren, kde se už formovala naše armáda,“ dodává šestaosmdesátiletý muž, který ani tentokrát u budovy rozhlasu nechyběl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí boje o Český rozhlas natáčel redaktor Jaroslav Skalický

Od konce války vynechal pietní akt jen párkrát. Tradičně ve skautském kroji držel četnou stráž u budovy, že které i díky němu mohl rozhlas v květnovém povstání organizovat odboj vlastenců proti německým okupantům.

Podle Lubora Šušlíka je potřeba toto výročí stále připomínat. „Chybí nám vědomí národní hrdosti. Nejhorší je, že se nepěstuje ani ve školách a v rodinách,“ myslí si pamětník.

Na hrdinství bojovníků o Rozhlas poukázal ve svém projevu i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Tito lidé nesmí nikdy zmizet z naší paměti. Byli to skuteční vlastenci, jejich boj navždy zůstává součástí naší historie a národní identity,“ řekl v projevu Sobotka.

Devadesát lidí v boji o Rozhlas padlo. Jejich památku uctili politici a pamětníci položením věnců k desce u vchodu do historické budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě.

Boj o Český rozhlas se stal nejvýraznější událostí Pražského povstání v květnu 1945

Číst článek

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme