Na webu jsou k dostání pozitivní těhotenské testy. ČOI je bezmocná

Na prodej pozitivních těhotenských testů Český rozhlas upozorňoval už začátkem roku. Tehdy je ale ženy na internetu inzerovaly jednotlivě. Teď se objevila specializovaná webová stránka. Provozovatel portálu ttest.cz nabízí pozitivní těhotenské testy, o kterých píše jako o „nejsilnější zbrani na muže“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Webová stránka s pozitivními těhotenskými testy

Webová stránka s pozitivními těhotenskými testy | Foto: Repro: Český rozhlas

„Mnoho žen prohlásilo, že tento vtip jim vztah utužil a díky tomu zjistily, že on je ten pravý. Ženy často tento test používají jak zbraň pro kvalitní pomstu s konečným výsledkem „vždyť to byla jen sranda“, stojí v komentářích vedle reklamy na test.

O řádek níž pak zájemce najde objednací formulář a pořizovací cenu. Česká obchodní inspekce začala po upozornění ČRo stránky prověřovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o podvodných těhotenských testech zjišťovala Evelyna Kulíšková

„Prodávající zjevně nedodržuje některé informační povinnosti stanovené zákonem o ochraně spotřebitele. Například chybí údaje o provozovateli a také informace o obchodních podmínkách,“ říká Miloslava Fléglová z České obchodní inspekce.

Otázku etického hlediska takového obchodu ale komentovat nemohla. „Protože zákon o ochraně spotřebitele neobsahuje žádné ustanovení týkající se mravních rozměrů prodeje,“ vysvětluje.

Podle zjištění Českého rozhlasu je portál ttest.cz zaregistrovaný na firmu eRmail Company s.r.o., v jejímž vedení figuruje ostravský podnikatel David Smrha. Redakce od něj bohužel nezískala žádné vyjádření.

Mezera v zákoně

Obchodní inspekce už ale podnikatele Smrhu v minulosti prověřovala. Podle Miloslavy Fléglové to bylo loni poté, co se na internetu začaly množit stížnosti lidí, kteří se Smrhovými způsoby podnikání cítili být podvedeni. Kontrola však žádné porušení pravomoci nezaznamenala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právník Daniel Prouza ve vysílání Radiožurnálu

Ani v tomto případě prodejci pozitivních těhotenských testů sankce od inspekce nehrozí. A to právě kvůli chybějícím pravomocem inspektorů.

Právník Daniel Prouza to považuje za chybu, protože prodejce testů by se podle něj mohl dopustit porušení zákona na ochranu spotřebitele. A nejen to, mohl by se stát i návodcem k podvodu nebo vydírání.

„Pokud je zde reklamováno, že tento test by mohl být použit, aby se třeba partnerka rozhodla, jestli si chce udržet, nebo ukončit vztah, tak by to mohlo být použito jako prostředek k naléhání na druhou osobu, v nejkrajnějším případě vydírání,“ popisuje.

Další příklad podvodného zboží - propiska s tahákem | Foto: Repro: Český rozhlas

Pohrůžkou k takovému čina by mohla být i předstíraná interrupce. V takovém případě poškozenému nezbude, než se samostatně obrátit na soud.

Na internetu je ale podobných, eticky pochybných, nabídek víc. Třeba propiska s tahákem, u které jsou studenti naváděni k podvádění. K dostání jsou také nepovolené rušičky radarů, u těch se ale prodejce zaštítil upozorněním, že použití je v Česku protizákonné.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme