Izraelský expremiér Olmert má jít za korupci na šest let do vězení

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert byl dnes v Tel Avivu odsouzen za korupci k šesti letům vězení. Je prvním expremiérem v Izraeli, jehož soud poslal za mříže. Olmert vinu odmítá a zvažuje, že se proti rozsudku ještě odvolá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert u soudu

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert u soudu | Foto: Gali Tibbon | Zdroj: ČTK

Korupce se 68letý Ehud Olmert dopustil v době, kdy byl starostou Jeruzaléma. Podle soudu přijímal úplatky, aby pomohl luxusnímu developerskému projektu Holyland. V kauze bylo souzeno 13 osob, 10 z nich soud uznal vinnými 31. března.

„Původně to měla být malá obytná zóna, ale investor uplatil celou řadu lidí, včetně těch v Olmertově okolí a výsledkem je, že celá areál se rozrostl na více než desetinásobnou obytnou plochu. Je z toho obrovský nevzhledný komplex,“ přibližuje podrobnosti Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu izraelského expremiéra Ehuda Olmerta, který byl odsouzen na 6 let za korupci, přiblížil Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha

Soudce David Rozen Olmertovo jednání označil za ‘morální zvrhlost‘ a přijímání úplatků předním státním úředníkem přirovnal ke zradě. Olmert se hájí tím, že o tom nevěděl.

„On sám tvrdí, že si vůbec nepřilepšil, protože úplatky měli dostávat lidé v jeho nejbližším okolí, jako například jeho bratr nebo sekretářka, která byla jeho velmi blízkou spolupracovnicí. Měli řádově dostat v přepočtu miliony korun. Olmert o tom prý nevěděl, soudce mu však neuvěřil,“ vysvětluje Tureček.

Olmert už musel v roce 2008 kvůli své aféře odstoupit z křesla premiéra. Do funkce tehdy nastoupil v roce 2006, poté, co jeho předchůdce Ariela Šarona postihla mozková mrtvice.

Postoj k Olmertovi rozděluje společnost. Kritici mu vyčítají, že v době války v Libanonu v roce 2006 posílal izraelské vojáky de facto na smrt a sám se věnoval nekalým obchodům. Druhý tábor v Olmertovi naopak spatřuje oběť justice a hodnotí ho jako dobrého politika.

Přichází nová éra

Izraelská společnost už je korupčními skandály ve vyšších patrech politiky znechucená. Většinou totiž vyznějí do ztracena.

„Třeba ve srovnání s Českem je v Izraeli prakticky nepředstavitelné, aby si o úplatek řekl policista na ulici při dopravní kontrole. To je tabu. Přesto lidé vědí, že ve vysoké politice a tam, kde se točí peníze, některé z nich uvíznou i v kapsách politiků,“ říká Tureček .

Nyní se tak po mnoha korupčních aférách, ze kterých politici nakonec vyšli jen s malými šrámy, Izraelci dočkali konkrétního rozsudku nad osobou z nejvyšších politických kruhů.

„Dnes už i levicová opozice vítá rozsudek nad Olemrtem a stejně jako vládní politici říká, že jeho odsouzením pro Izrael přichází nová éra,“ dodává Tureček, který byl dlouholetým zpravodajem ČRo v Jeruzalémě.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme