Zoo v Liberci dostalo darem od nedávno zesnulé seniorky sto tisíc. Peníze použije na opravy

Liberecká zoologická zahrada dostala sto tisíc korun od jedné z libereckých obyvatelek. Nedávno zesnulá seniorka odkázala peníze zoologické zahradě ve své závěti. Taková štědrost je podle pracovníků zahrady, vedení liberecké radnice i návštěvníků zoo opravdu netradiční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál Zoo Liberec

Areál Zoo Liberec | Foto: Zoo Liberec

„Je to úžasné, že vůbec takoví lidé ještě dneska jsou a myslí na zvířata. Díky tomu se i ta zahrada udržuje a my se sem můžeme chodit dívat, což je úžasné. Myslím si, že je to hodně důležité,“ říká učitelka Ivana Ptáčková, která přišla navštívit zvířata v zoo se svojí třídou.

Sama má rodinu a kvůli hypotéce takovou částkou nedisponuje, malou částku by ale věnovala. „Když by každý dal malou částku, sejde se více peněz a pak se dají dělat velké věci," je přesvědčená.

Přehrát

00:00 / 00:00

O daru pro libereckou zoo informovala redaktorka Šárka Škapiková

Odkaz nedávno zesnulé liberecké seniorky pochvalují i další návštěvnice. „Já si myslím, že je to velice dobrý nápad,“ říká Kamila Boušová. „Je to úžasné. Domnívám se, že paní asi neměla rodinu, děti a měla zřejmě ráda zvířata,“ přidává se Miluše Haškeová.

Jestli měla paní rodinu, právník nesměl prozradit, stejně tak jako její jméno. S radostí přivítala dar samotná zoologická zahrada.

„Není to úplně neobvyklá situace, nicméně není ani příliš častá. Já pamatuji za poslední léta, řekněme za poslední dekádu tři takové dary, které jsme získali díky závěti, respektive díky dobré vůli těch lidí, kteří to do závěti sepsali," potvrzuje mluvčí Ivan Langr.

Dar od nedávno zesnulé seniorky nebyl první, ale zato byl nejvyšší. Pomoci liberecké zoo mohou lidé nejen prostřednictvím závěti, ale i adopce.

Bílí tygři v Zoo Liberec | Foto: ZOO Liberec

Vyberou si, které zvíře se jim líbí a na to pak mohou přispívat jakoukoli částkou. Za malé savce platí jejich adoptivní rodiče třeba už od dvou tisíc korun ročně.

„Adopce nebo mecenášství jsou rozdělené podle kategorií zvířat, jak jsou jejich chovy náročné. A lidé si mohou vybrat. Je to velmi populární nejen v naší zoo,“ vysvětluje Langr.

Největší zájem mají lidé o adoptování malých savců, úplně nejvíc o surikaty. Dalšími velmi oblíbenými adoptivními zvířaty jsou kozy a kůzlata ve výběhu v dolní části zoo. Ta se lidem líbí hlavně proto, že si je mohou v kontaktní ohrádce dokonce pohladit, což je u jiných zvířat nemožné.

Dary se musí nejprve schválit

Zoo není jediná městská organizace, které lidé přispívají, někdo podporuje třeba divadla. Všechny tyto dary musí řádně schválit rada města. Podle náměstka liberecké primátorky Kamila Jana Svobody ze sdružení Liberec občanům jde ale vždycky jen o formalitu:

„My to musíme oficiálně přijmout. Byli bychom hloupí, kdybychom to nepřijali. Velmi rádi takováto usnesení schvalujeme.“

Peníze od nedávno zesnulé paní použije liberecká zoologická zahrada na opravy. V těch je v areálu podle Ivana Langra potřeba víc než dost: „V podstatě kam se v zoo podíváte, tam jsou potřeba finanční prostředky. Běžné nátěry dnes stojí statisíce.“

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme