V zámku ve Žďáru nad Sázavou vzniká velká výstava o cisterciácích. Muzeum knihy skončí

V zámku rodiny Kinských ve Žďáru nad Sázavou vznikne nová expozice o historii řádu cisterciáků. Interaktivní výstava se otevře příští rok a přijde na 110 milionů korun. Zároveň po více než půl století na zámku končí Muzeum knihy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum knihy doplnila na zámku ve Žďáru nad Sázavou výstava o Starých pověstech českých

Muzeum knihy doplnila na zámku ve Žďáru nad Sázavou výstava o Starých pověstech českých | Foto: Hana Mikulincová

Nová expozice s hudbou a promítáním odhalí běžné dny příslušníků řeholního řádu a také přiblíží období baroka. Vzniká v hospodářské části někdejšího kláštera, kde býval pivovar.

„Chceme, aby člověk pochopil věci nejenom intelektuálně, ale také podle pocitů a podle citu,“ přiblížila záměr Marie Kinsky.

Na projekt asi za 110 milionů korun získali Kinští evropskou dotaci. Základní kámen nového muzea bude položen 5. července, kdy se ve Žďáru bude odehrávat druhý ročník Mezinárodního festivalu tance a pohybového divadla KoresponDance. Muzeum pak bude otevřeno příští rok v květnu.

Zároveň na zámku končí stálá expozice mapující vývoj knižní kultury v českých zemích, která je tam od roku 1957. Nájemci, kterým je Národnímu muzeum, letos končí nájemní smlouva.

Část výstavy muzeum odveze, část mobiliáře zanikne. „Je škoda třeba, že budeme muset znehodnotit skriptorium, to znamená písařskou nebo tiskařskou dílnu, které jsou opravdu hezké. Už je máme natočené, také si je nafotíme, ale protože jsou ze sádry a ze dřeva, tak je nemůžeme bez následků demontovat,“ poznamenal ředitel Knihovny Národního muzea Martin Sekera.

Muzeum knihy včetně chodeb zaplňuje dvě desítky zámeckých místností. Definitivně bude uzavřeno 31. října.

Konečné rozhodnutí o jiném využití uvolněných zámeckých sálů po muzeu podle Marie Kinsky ještě nepadlo. „Máme mnoho nápadů," řekla.

Muzeum knihy doplnila na zámku ve Žďáru nad Sázavou výstava o Starých pověstech českých | Foto: Hana Mikulincová

ČTK, Hana Mikulincová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme