Horolezec Jaroš slaví padesátiny. Zbývá mu zdolat poslední osmitisícovku

Radek Jaroš už vyšplhal na třináct ze 14 osmitisícových vrcholů a k tomu, aby zkompletoval takzvanou Korunu Himálaje, mu zbývá zdolat už jen obávanou horu K2. Pokořit ji chce bez ohledu na to, že dnes slaví padesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Jaroš

Radek Jaroš | Foto: Radek Jaroš

„U lezení není cílem jenom vrchol, celá cesta je cíl. Krásné je, že jde o prožitky během výstupu, a ne jen o vítězství nahoře. Člověk za tím jde, ale když proběhne expedice, je to zážitek, který člověku dá strašně moc,“ vysvětluje horolezec Radek Jaroš.

Sám píše knížky dávající nahlédnout do horolezcovy duše. Je také autorem jedinečných fotografií a filmových záběrů přibližujících pro mnohé zatím neobjevený svět velehor.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Radkem Jarošem mluvil redaktor ČRo Aleš Procházka

Rodák z Nového Města na Moravě přišel na chuť horolezectví v osmnácti letech. Jeho první zdolanou osmitisícovkou byl v roce 1998 Everest. Teď už chybí v jeho úctyhodné sbírce pouze druhá nejvyšší hora naší planety, K2.

Mnohými je považována za vůbec nejobtížnější a samotný český horolezec se o tom ujistil na vlastní kůži. Má totiž za sebou několik pokusů o výstup na tento téměř nedobytný vrchol.

„Zatím byly čtyři. Ten poslední skončil kvůli zranění v základním táboře. Nejúspěšnější byl první pokus v roce 2001, kdy jsem dvakrát stál ve výšce téměř 8000 metrů. Jednou nás zradilo počasí a předtím neměli sílu spolulezci,“ vzpomíná lezec.

„Tehdy jsem držel basu a nešel s cizí expedicí. Když to vidím zpětně, tak jsem tím prováhal vrchol. Ale to už je historie, která nikoho nezajímá,“ říká lezec, který dnes slaví padesáté narozeniny a pro kterého by vzdělání druhé nejvyšší hory světa bylo nejlepším dárkem.

Aleš Procházka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme