Ministři za 100 dní vyměnili většinu státní správy, vsází na nové tváře

Sobotkova vláda slibovala, že do státní správy vrátí schopné úředníky. Po sto dnech v čele Česka se dá říct, že kabinet skutečně výrazně obměnil vedení resortů nebo klíčových státních firem. Nového šéfa má policejní sbor, pozemkový úřad, České dráhy i Česká pošta. Koalice přitom sází spíše na zcela nové tváře a jasná pravidla výběru chce teprve stanovit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na ministra životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO

Kandidát na ministra životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO | Zdroj: ČTK

„Potřebuji skutečně krizový tým, který od první vteřiny naskočí do těch problémů. Protože my nemáme 100 dní hájení, nemáme ani týden hájení,“ vysvětloval ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO propuštění všech pěti náměstků okamžitě po svém nástupu.

Stejně vypadala situace i v ostatních resortech. Hned v prvních dnech odešla většina z náměstkovské sestavy Rusnokovy vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na personální změny ve státní správě a ve vedení státních firem se zaměřili Vladimír Křivka a Jaroslav Gavenda

Přitom právě radikální změny premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD u svého předchůdce kritizoval. „Určitě by prospělo politické kultuře, pokud by s těmi zásadními změnami vyčkali na hlasování o vyjádření důvěry," tvrdil Sobotka loni v srpnu.

Jen za jediný měsíc vládnutí se ale ministři jeho kabinetu zbavili osmi desítek klíčových úředníků. I poté změny pokračovaly. Dotkly se třeba i Státního pozemkového úřadu, Vězeňské služby, Českých drah, České pošty či Lesů ČR.

„Rozhodně se nezbavujeme odborníků, zbavujeme se nejrůznějších protekčních a politických nominantů nebo lidí, kteří prostě svoji práci nedělají dobře," hájil personální změny ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Spolupráce funguje, shodují se koaliční šéfové po 100 dnech Sobotkovy vlády

Číst článek

Premiér Sobotka dokonce vyzval k prověrce minulých rošád na ministerstvech. „Počítám s tím, že jednotliví ministři si udělají určité prověrky na svých resortech tak, aby si zmapovali potenciální kostlivce ve skříni, a také abychom v určitém čase informovali veřejnost,“ plánoval premiér.

Jenže po sto dnech vládnutí se nedá říci, že by odhalil klientelismus ve státní správě. „Teď vám neřeknu, jestli se někdo vrátil z těch minulých, je to docela možné,“ nedokázal si Bohuslav Sobotka vybavit jména úředníků, které vláda vrátila na původní místa.

Pošvářová se vrátila jen na měsíc

Z odsunutých úředníků se do vrcholných pater státní správy vrátila třeba bývalá manažerka na ŘSD Miloslava Pošvářová. Ale jen na čas. V únoru ji ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO představil jako externí poradkyni, měsíc poté už Pošvářová spolupráci ukončila.

„Domnívala jsem se, že o mé služby je opravdu zájem. Ale poté, co jsem absolvovala měsíc vyčkávání na zadání zakázky, kdy pan ministr nebyl schopen mi zadat práci, jsem pochopila, že účel byl splněn. Tedy vytvořit uměle dojem, že jsem poradkyně, ale ve skutečnosti žádnou práci nedostanu,“ vysvětlila Miloslav Pošvářová.

Vládu brzdí spory. Tím největším zůstávají církevní restituce

Číst článek

Naopak vzorově se vypořádal s dvojvládím v čele policie ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Petra Lessyho i Martina Červíčka převelel na jiná místa, sboru nově šéfuje Tomáš Tuhý.

Proti častému střídání úředníků se postavila i Evropská komise. I proto vláda zřídila výbor, který má mít do budoucna na starosti nominace zástupců státu do státních firem. Na první koaličně posvěcený výběr se ale čeká.

Jaroslav Gavenda, Vojtěch Man, Vladimír Křivka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme