Australané opět zachytili možné signály ze ztraceného letadla, oblast pátrání se zmenšuje

Oblast pátrání po ztraceném malajsijském letadle se zmenšuje. Australská loď znovu zachytila signály, které zřejmě vycházejí z černých skříněk. Stalo se tak na pět a půl minuty včera odpoledne a poté v noci na sedm minut.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australan Angus Houston, šéf týmu, který pátrá po ztraceném malajsijském letadle

Australan Angus Houston, šéf týmu, který pátrá po ztraceném malajsijském letadle | Zdroj: Reuters

„Dokázali jsme ve dvou dalších případech znovu zachytit signály. To nám umožnilo dál zmenšit oblast pátrání. Věřím, že hledáme na správném místě, ale definitivní jistotu budeme mít, teprve až na vlastní oči uvidíme vrak,“ uvedl dnes ráno šéf pátracího týmu Angus Houston.

Pátrací tým – 15 letadel, 14 lodí, jedna britská ponorka a nově i potápěči – hledá v jižní části Indického oceánu. Zaměřuje se na oblast vzdálenou asi 2000 kilometrů na západ od australského pobřeží.

Hledání vraku však může být podle vyšetřovatelů velmi obtížné. V oblasti je totiž na mořském dně vysoká vrstva měkkých usazenin.

Letadlo s 239 lidmi na palubě letělo z Kuala Lumpur a mělo namířeno do Pekingu, zřejmě však změnilo kurz. Ztratilo se před měsícem, 8. března. Důvody se zatím nepodařilo objasnit.

Pátrání po ztraceném malajsijském letadle je nejdražší podobnou akcí v historii. Každý den stojí podle odhadů v přepočtu skoro 20 milionů korun.

Pátrání po zmizelém malajsijském letadle - použité technologie | Foto: ČTK

Ondřej Himmer, Kateřina Procházková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme