Severoirská policie dostala dalších 48 hodin na výslechy politika Gerryho Adamse

Minimálně dalších 48 hodin stráví v policejní cele severoirský politik Gerry Adams. Soudce dal strážcům zákona víc času detailně vyslechnout předsedu republikánské strany Sinn Féin, který má být zapletený do únosu a vraždy Jean McConvilleové před více než 40 lety. Adamsova strana to považuje za politický komplot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídra severoirské strany Sinn Féin Gerryho Adamse zadržela policie (snímek z března 2014)

Lídra severoirské strany Sinn Féin Gerryho Adamse zadržela policie (snímek z března 2014) | Zdroj: Reuters

Prominentní postavu severoirského mírového procesu zadržela policie v rámci protiteroristického zákona. Ten jí dává pravomoc nechat podezřelou osobu ve vyšetřovací vazbě až 28 dní bez sdělení obvinění.

Severoirský vicepremiér Martin McGuinness považuje načasování Adamsova zadržení za pokus ovlivnit nadcházející volby. Návrh na prodloužení vazby ho prý v této domněnce jen utvrdil.

„Budeme muset situaci po zadržení našeho předsedy dál monitorovat," uvedl McGuinness s tím, že by strana Sinn Féin mohla přestat podporovat policejní úsilí v Severním Irsku.

Spekulace o politickém pozadí Adamsova zadržení přiživila ministryně londýnské vlády pro záležitosti Severního Irska Theresa Villiersová. BBC přiznala, že o chystaném policejním kroku věděla s dvoudenním předstihem.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme