Na pomoc Pustevnám se vybralo přes 5 milionů, přispělo i call centrum

Desítky lidí v sobotu zvedli telefonní sluchátko, zavolali do speciálního call centra Českého rozhlasu a přislíbili finanční pomoc kontu na obnovu vyhořelých Pusteven. Celkem se tak podařilo získat 148 721 korun. Společně s dalšími dary a výtěžkem ze vstupného je tak na sbírkovém kontě přes 5 milionů 300 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Call centrum Dne pro Pustevny v Českém rozhlase. U telefonu sedí režisér Ondřej Kepka

Call centrum Dne pro Pustevny v Českém rozhlase. U telefonu sedí režisér Ondřej Kepka | Foto: Michaela Vydrová

Hovory na lince přijímaly kromě zaměstnanců Českého rozhlasu i známé osobnosti. Třeba zpěvačka Martha Elefteriadu, která si tak vyslechla od volajících jejich vzpomínky na vyhořelou chatu architekta Dušana Jurkoviče.

„Poslední paní, která zavolala, říkala, že je důchodkyně, a že tam s manželem kdysi hodně jezdili. A skoro se rozplakala, když říkala, že chtějí pomoct aspoň tou troškou, kterou můžou, protože na to mají moc krásné vzpomínky,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti z call centra Českého rozhlasu připravil Martin Karlík

Režisér Ondřej Kepka přijal nabídku pro práci v call centru rád, má už totiž zkušenosti s podobným projektem po loňských povodních.

„To volání mě úplně fascinuje, už jsem to zažil loni, to byla velká záležitost. Bylo to neuvěřitelné, ty příběhy lidí,“ vypráví.

Dárci volali nejen z okolí Pusteven ale třeba i z jihu Moravy, Kladna nebo Prahy. Paní Libuše z Prahy 4 svůj dar zanesla přímo do Českého rozhlasu.

Jak pomoci Libušínu:
- převodem libovolné peněžní částky na účet:555 484 555/0300,
- zasláním dárcovské sms ve tvaru:DMS(mezera)PUSTEVNY na číslo 87777.

V amfiteátru rožnovského skanzenu zahráli pro Den pro Pustevny třeba kapely Spirituál kvintet, Fleret, Javory nebo Buty. Zazněla muzika rozdílných žánrů, cíl měli hudebníci jediný. Pomoci vybrat peníze.

Pro kapelníka Buty Radka Pastrňáka je Libušín srdeční záležitostí. „Libušín byla odjakživa krásná budova, samozřejmě celé Pustevny jsou takovým útočištěm, když je třeba jet někam v sobotu nebo neděli na výlet. K Libušínu vztah mám.“

Vladimír Klimeš ze Zubří si do Libušína zašel několikrát. „Já jsem tam byl jako učeň v roce 1970 na lyžařském výcviku. Ráno vstávám kolem páté hodiny, pustím si televizi a najednou slyším, že Libušín hoří. Tesklo mě,“ svěřuje se.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Rožnově pod Radhoštěm natáčel redaktor Pavel Sedláček

Spirituál Kvintet hraje zhruba dvě benefice měsíčně. Kapelník Jiří Tichota vzpomínal, jestli vůbec někdy Libušín navštívil: „Myslím, že jsme tam nikdy nebyli. Ale musím se přiznat, že takováto tvrzení jsou u mě velmi nespolehlivá. Poprchává, je zima, obdivujeme lidi, kteří přesto přijdou a pobudou s námi.“

Těsně před vyvrcholením benefice má ředitel rožnovského skanzenu Jindřich Ondruš ve tváři spokojený výraz: „Je velmi důležité, že se to dostalo do médií. Přispěje to zase k tomu, že se o Libušíně bude víc vědět. My publicitu pro vlastní obnovu potřebujeme.“

Pokud chcete na obnovu Pusteven přispět, můžete stále ještě poslat dárcovskou SMS, funguje i bankovní účet, jeho číslo najdete na internetové stránce.

Akce ČRo přinesla statisíce na Libušín, celkem se vybralo už přes pět milionů

Číst článek

Pavel Sedláček, Martin Karlík, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme