Před fotbalovým MS přibývá v Rio de Janeiru násilí

Do ulic Rio de Janeira dnes vyjdou policejní posily, které se měly původně objevit až při mistrovství světa ve fotbale. Napětí v posledních měsících totiž stoupá. Místní vláda už nechtěla čekat a rozhodla se zpřísnit dohled v ulicích hned.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazílie, Rio de Janeiro, chudinská čtvrti Jacarezinho. Zleva Guilherme, Silas a další kamarádi – chtějí být jednou známými fotbalisty, mistrovství světa v Brazílii jim prý moc nepomůže

Brazílie, Rio de Janeiro, chudinská čtvrti Jacarezinho. Zleva Guilherme, Silas a další kamarádi – chtějí být jednou známými fotbalisty, mistrovství světa v Brazílii jim prý moc nepomůže | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

V ulicích by policejní posily měly být opravdu vidět, protože jde o celkem 2000 policistů denně navíc. Neznamená to ale, že by najednou policie přijala tolik nováčků. Budou to policisté, kteří mají jinak náhradní volno za službu, takže budou sloužit přesčasy a samozřejmě je dostanou zaplacené.

Problém ale je, že vlastně nebudou mít volno od teď až do konce mistrovství, tedy nejméně dva a půl měsíce.

Jejich úkolem bude hlídkovat tam, kde je hodně turistů, to znamená ve čtvrtích jako Copacabana nebo Ipanema, ale mají také být vidět v chudinských čtvrtích, kde byla v poslední době řada útoků a kde, jak se zdá, drogové mafie pořád mají své zázemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v dějišti příštího MS ve fotbale i OH mluví David Koubek

A protože jsou chudinské čtvrti blízko i těch turistických, tak je to potřeba - například Angličané mají strach, protože jejich fotbalový svaz má hotel nedaleko velké favely Rocinha.

Čerstvá statistika Ústavu pro veřejnou bezpečnost ukazuje, že se zvýšil počet útoků a incidentů. Přibylo například případů, kdy se policista musí bránit a někoho přitom zastřelí - oproti loňskému únoru a březnu o 55 procent.

Zajímavé přitom je, že třeba vloupání do bytů ubylo. Ale víc je právě oněch veřejně nebezpečných incidentů.

Reportér Českého rozhlasu v Brazílii David Koubek ale říká: „Já osobně se třeba méně bezpečně než před dvěma měsíci necítím. Na druhou stranu člověk se baví i s obyčejnými lidmi tady a i oni vnímají, že se něco děje.“

„Řada z nich bydlí v chudinských čtvrtích a necítí se bezpečně. A navíc začínají mít těch policejních zásahů, při kterých často umírají nevinní lidé, dost a sami se přidávají k protestům, které znovu zvyšují napětí,“ dodává.

David Koubek, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme