Zaměstnanci amerických řetězců rychlého občerstvení stávkují, kvůli nízkým platům

Milovníci rychlého občerstvení mohou být dnes ve Spojených státech bez jídla. Zaměstnanci některých amerických fastfoodových řetězců totiž stávkují kvůli nízkým platům. Nefunguje například McDonald's, Burger King nebo KFC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka fast foodů ve Spojených státech

Stávka fast foodů ve Spojených státech | Zdroj: Reuters

Americká média informují o tom, že se do protestu zapojili zaměstnanci poboček v Chicagu, New Yorku, Bostonu, ale například i v Tokiu. Podle zpravodajky Českého rozhlasu ale protesty trvají vždy jen krátce:

„Já jsem v centru Washingtonu obešla celou řadu provozoven a ty normálně fungují. Demonstrace trvají jen malou chvilku a pak se vše rychle vrací k normálu, aby podnik nepřišel o klienty,“ upřesňuje zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stávce informovala washingtonská zpravodajka Lenka Kabrhelová

Protest je nejnovějším z celé série manifestací, které trvají ve Spojených státech už od roku 2012. Zaměstnanci podniků žádají zvýšení mezd na 15 dolarů na hodinu. Proto se i dnešní protest symbolicky koná 15. května.

Zaměstnanci ale mají pro své požadavky velmi mizivou podporu. Majitelé podniků rychlého občerstvení tvrdí, že pokud by platy skokově navýšili, přestali by vytvářet nová pracovní místa a udržovat i ta stávající. Podle nich jsou už tak na hranici ziskovosti.

Navíc ne všichni zaměstnanci protestují. Mnozí jsou často zaměstnaní na částečný úvazek nebo jde o studenty, kteří si přivydělávají a nezůstávají v zaměstnání dlouho. Proto požadavky vehementně neprosazují.

Kampaň ale za celou dobu získala pozornost americké veřejnosti, především prostřednictvím médií. Ve Spojených státech v posledních letech narůstá propast mezi bohatými a chudými vrstvami obyvatel, což si uvědomuje i vláda prezidenta Baracka Obamy. Ten se snaží zvýšit federální minimální mzdu na 10,10 dolaru ze současných 7,25 dolaru.

Lenka Kabrhelová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme