Západ nabízí Nigérii pomoc při pátrání po studentkách, místní úřady nemají žádné stopy

Spojené státy a Velká Británie chtějí pomoci Nigérii v pátrání po zhruba dvou stovkách unesených školaček. Před více než třemi týdny se jich zmocnili ozbrojenci z Boko Haram a chtějí dívky prodat. Studentky získávaly na střední škole ve státě Borno na severovýchodě Nigérie západní vzdělání, které militantní skupina Boko Haram neschvaluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigérie, dívka, žena, Afričanka

Nigérie, dívka, žena, Afričanka | Zdroj: Reuters

Nejprve se k únosu nigerijských studentek vyjádřil Bílý dům. Podle mluvčího amerického prezidenta Baracka Obamy sledují Spojené státy vývoj situace v Nigérii.

Zemi nabídly pomoc v oblasti protiteroristických opatření. Britský ministr zahraničí William Hague přislíbil africké zemi praktickou pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O únosu nigerijských studentek mluvila Pavlína Nečásková

Militantní skupina Boko Haram unesla v polovině dubna bezmála 300 nigerijských studentek. Některým se podařilo utéct, ale více než 200 jich místní úřady stále pohřešují.

Některé dívky se už údajně provdaly za své únosce, kteří za ně zaplatili zhruba dvanáct dolarů, v přepočtu asi 230 korun. Objevují se také zprávy o tom, že další školačky převezli ozbrojenci přes hranice do Kamerunu nebo Čadu.

Název militantní islamistické skupiny Boko Haram ve volném překladu znamená Západní vzdělání je hřích. Ozbrojenci dlouhodobě bojují za zavedení islámského práva v Nigérii.

„Každý se rozčiluje kvůli tomu, že jsme unesli malé holky vychovávané podle západních způsobů. Říkám vám, že jsme je zajali, holky půjdou a vdají se. Jsme proti západnímu vzdělání a chceme ho zastavit. Znovu zdůrazňuji, my jsme je unesli a my je také prodáme,“ uvedl vůdce radikálních islamistů Abubakar Shekau.

V Nigérii panuje napětí. Rodiče si stěžují na úřady, že se pátrání za necelý měsíc nikam neposunulo. Vyšetřovatelé jsou naopak nespokojeni s přístupem příbuzných děvčat, kteří s nimi prý málo spolupracují.


Zvětšit mapu

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme