Školáci budou na Helfštýně orodovat za planou hrušeň, finalistku ankety Strom roku

Na hradě Helfštýně dnes bude rušno. Děti z místní základní a mateřské školy se tady setkají se zástupci Nadace Partnerství, která vyhlašuje anketu Strom roku. Z Olomouckého kraje se do celostátního finále probojovala planá hrušeň, kterou do ankety přihlásili právě místní školáci. Dnes budou svůj návrh obhajovat před komisí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvetoucí hrušeň

Kvetoucí hrušeň | Foto: tri-valley

Planá hrušeň se do finále 13. ročníku celostátní ankety dostala společně s dalšími jedenácti stromy.

Dnes si ji zástupci pořádající nadace přijedou vyfotografovat a poslechnou si také pověst, která se o stromu, vyrůstajícím prý už dlouhých 440 let přímo ze skály u vstupu na hrad Helfštýn, po staletí traduje.

„Že byl jeden stařec, který za deště přišel k hradu a poprosil, jestli by tam nemohl přespat. Oni ho vyhnali a poslali na něj psy. Ze vzteku vzal hůl, zabodl ji do skály a řekl, že už nebudou mít potomky,“ vypráví Daniela Masařová.

Ať už je pověst pravdivá, či ne, manželství tehdejšího pána hradu Petra Voka s Kateřinou z Ludanic opravdu zůstalo bezdětné. Ludanicové nakonec vymřeli po přeslici a rod Voků po meči.

Lidé se do hlasování v anketě budou moci zapojit už příští měsíc, v říjnu bude vyhlášen vítěz.

Jana Zemková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme