Mladí Belgičané vidí budoucnost EU ve větší integraci. Třeba i po vzoru USA

Belgičané mají s Evropskou unií kontakt jako lidé v žádné jiné zemi. Většina evropských institucí sídlí v Bruselu, ve městě také žijí tisíce evropských úředníků nebo novinářů. V názorech na EU se většinou shodují, podle průzkumů veřejného mínění patří mezi největší zastánce dalšího sjednocování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgičtí studenti před univerzitou (zleva Miguel, Régis a Joep)

Belgičtí studenti před univerzitou (zleva Miguel, Régis a Joep) | Foto: Ondřej Houska

Na trávě před univerzitou sedí tři studenti. Joep je Vlám, Régis Valon a Miguel pochází ze Španělska, ale už pár let žije v Bruselu. Každý z nich je úplně jiný, ale názory mají podobné. To, jak má Evropská unie vypadat v budoucnu, totiž Belgičany nijak zvlášť nerozděluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

S trojicí mladých studentů natáčel v Bruselu zpravodaj Českého rozhlasu při EU Ondřej Houska

„Evropská unie odstranila překážky v Evropě, na jednotném trhu můžeme pracovat, v jaké zemi chceme a díky programu Erasmus můžeme studovat v zahraničí,“ říká Joep.

Zmiňuje tak asi hlavní přednosti Unie, na které si vzpomene nejvíc lidí.

Mladí Belgičané ale přemýšlejí i o dalších aspektech současné Evropy a ne se všemi jsou spokojení.

„Doufám, že za deset let bude Evropská unie vypadat o dost jinak než dnes. Měla by klást více důrazu na hodnoty a lidská práva a míň na ekonomiku. Na tu se soustředila vždycky,“ říká španělský student Miguel.

Ekonomika nesmí být nejdůležitější

Miguel chce, aby ekonomika už nebyla hlavním hnacím motorem evropské integrace. Jeho kamarádi mu v tom přizvukují.

„Přál bych si, aby Evropa fungovala jako Spojené státy americké. Tam se jednotlivé státy chovají jako regiony a tak by to mělo být i v Evropě. Měli bychom zkusit strhnout mentální hranice, které nás rozdělují,“ myslí si student Regis.

„Všichni občané EU by se měli integrovat do jedné společné země. Pak by mohli víc využívat všechny výhody, které tu v Evropské unii jsou,“ dodává.

Belgičtí studenti před univerzitou (zleva Miguel, Régis a Joep) | Foto: Ondřej Houska

Lepší školství by podle Belgičana Regise vedlo k tomu, že by lidé o Evropě víc přemýšleli a nepodléhali zjednodušeným názorům.

Sám připouští, že je tak trochu idealista. O tom, že budoucnost Evropy spočívá ve sjednocení jednotlivých zemí, je ale plně přesvědčen.

„Lidé dnes víc a víc myslí jen na peníze. Staly se cílem, místo aby zůstaly jen prostředkem. Měli bychom se víc soustředit na vzdělávací systém. Měl by usilovat o výchovu zodpovědných občanů,“ dodává.

Régis se svými názory rozhodně není osamocen. Miguel nepochází z Belgie, ale na budoucnosti Evropy se se svými kolegy z univerzity docela dobře shodne.

Nemusí se všechno rozhodovat v Bruselu, míní Belgičan

Taky Joep je pro vybudování federální Evropy, ale na rozdíl od svých kamarádů má přece jen určité pochybnosti. Není si jistý, že je současný vývoj v Unii úplně správný.

„Není nutné, aby se o všem rozhodovalo v Bruselu. Mohlo by vzniknout víc center, Unie by mohla mít hlavní město pro východní země, další pro jih a tak dál,“ myslí si student.

Joep má za vzor Španělsko nebo Kanadu, tedy jednotné země, které ale mají velkou míru decentralizace.

Svobodná univerzita v Bruselu | Foto: Pavel Novák

Přesto je jasně vidět, že tři mladí lidé jsou zajedno v tom, že Evropská unie je jednoznačně pozitivním projektem a její země by se měly dál sjednocovat. Jen možná trochu jinak než dosud.

Jak říká Miguel, přesně takové názory zatím v Belgii slýchá. „Belgičané jsou proevropští, ale chtějí mít větší možnost vyjádřit se k tomu, jakou Evropu tu v budoucnu budeme mít,“ uvádí mladý Španěl.

Plně to odpovídá i průzkumům veřejného mínění: Belgičané v Evropě patří mezi největší zastánce dalšího sjednocování.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme