Indické volby vyhráli hinduističtí nacionalisté, slibují ekonomickou prosperitu

Indická lidová strana BJP vyhrála parlamentní volby v Indii a novým předsedou vlády se stane její šéf Naréndra Módí. Porážku už uznala dosud vládnoucí strana Indický národní kongres. Podle dosavadních výsledků získají indičtí nacionalisté plnou většinu v parlamentu - 279 z celkových 543 křesel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Indii

Volby v Indii | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Pokud se potvrdí průběžné výsledky voleb, bylo by to poprvé po za posledních 30 let, co by měla většinu v indickém parlamentu jediná politická strana. Zatím vždy vládly složité a početné koalice.

Třiašedesátiletý hinduistický nacionalista Naréndra Módí je tak na cestě k triumfálnímu vítězství. Syn pouličního prodavače čaje rozdrtil ve volbách o dvacet roků mladšího příslušníka slavné indické politické dynastie Gándhí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Novém Dillí sleduje oslavy volebního vítězství Indické lidové strany zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Vlády na příštích pět let se má Módí ujmout 21. května. Zemi slibuje prosperitu a vznik nových pracovních míst.

„Voliči uvěřili, že Módí znovu nastartuje ekonomický růst. Je to ten nejdůležitější důvod. Sliboval, že bude nižší inflace, že bude více pracovních míst hlavně pro mladé. A slíbil také, že jeho vláda bude účinnější proti korupci než vláda předešlá,“ doplnil zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Indickým premiérem zřejmě bude nacionalista Módí. Muslimové mají obavy

Číst článek

Za vítězstvím Módího je podle něj více aspektů. Především to, že jako ministerský předseda Gudžárátu dokázal za 13 let ve funkci tento stát ekonomicky nastartovat, a také jeho obrovské osobní nasazení ve volební kampani.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky indických parlamentních voleb rozebral v Polední Publicistice zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

„Zúčastnil se osobně 440 předvolebních mítinků a i tam dokázal lidi přesvědčit,“ dodal komentátor.

Menšiny, především muslimové, se ale obávají Módího minulosti. Jeho podíl na protimuslimských pogromech před 12 lety je stále předmětem spekulací. Zemřely tehdy dva tisíce lidí.

„Máme strach, pamatujeme, co se dělo v Gudžárátu. Bojíme se, že se to bude opakovat,“ přiznává jeden z indických muslimů.

Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme