Na severu Čech ubylo lidí bez práce. Učitel bez potřebné kvalifikace našel místo v Německu

Na severu Čech v dubnu ubylo lidí bez práce. Možným způsobem, jak najít práci, je zaměstnání v zahraničí. Zkusil to i bývalý učitel Martin Glogar, který si našel místo v Německu. Hlavním důvodem pro změnu zaměstnání byl také požadavek ministra školství na doplnění vzdělání učitelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Základní škole Seifertova v Jihlavě se spojily dvě druhé třídy do jedné třetí. Učitelka tak najednou musí zvládnout dvacet devět dětí

Na Základní škole Seifertova v Jihlavě se spojily dvě druhé třídy do jedné třetí. Učitelka tak najednou musí zvládnout dvacet devět dětí | Foto: Lucie Maxová

„Pracoval jsem na základní škole jako učitel a nemám potřebné vzdělání. Vzhledem k mému věku jsem už nechtěl studovat, tak jsem si říkal, že budu muset změnit práci,“ říká pětačtyřicetiletý Martin Glogar z Krupky na Teplicku. Hlavní motivací ale podle něj byly peníze.

K hledání nové práce používal hlavně internet. „Hledal jsem přes německý úřad práce. Byla tam spousta nabídek práce. Firem jsem oslovil několik, tato byla první, který se mi ozvala. Pozvali si mě na pohovor a klaplo to,“ popisuje Glogar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh učitele, který začal pracovat v továrně v Německu, zaznamenal reportér Jan Bachorík

Martin Glogar nastoupil jako dělník do továrny na plastové díly do aut. Ve firmě se pracuje na několik směn, což byla pro bývalého učitele velká změna.

„Nabourá to rytmus, protože člověk nebyl zvyklý dělat na směny, ale má to řadu výhod,“ uvádí Glogar.

Klidná práce bez stresu je pro otce dvou dětí největší přínos. Spokojený je i s výplatou, a zabezpečení rodiny tak není problém. V Německu pracuje zhruba dva měsíce. „I na začátku jsem na tom podstatně lépe, než je v Česku průměrná mzda,“ dodává.

Podle Martina Glogara není těžké práci v Německu sehnat, důležité je ale umět se domluvit.

Nezaměstnanost v Ústeckém kraji v dubnu klesla na 11,3 procenta oproti březnovým 11,7 procenta. Bez práce bylo 64 820 lidí, o 2131 méně než v březnu. Všech sedm okresů kraje se vešlo do první dvacítky regionů s nejvyšším podílem nezaměstnaných.
Zdroj: ČTK

„Bez toho to vůbec nejde. Angličtina se možná hodí na manažerských pozicích, ale v dělnických to bez němčiny nejde,“ varuje případné zájemce o práci za hranicemi Ústeckého kraje.

Kdo tedy němčinu ovládá, měl by podle Martina Glogara práci u našich sousedů zkusit. „Když je ta možnost a jsou ochotni cestovat, tak ať jdou do toho, určitě neprohloupí,“ uzavírá Martin Glogar, který denně jezdí do 40 kilometrů vzdálené německé firmy.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme