Ukrajinská armáda zasahuje na východě země. Podle Moskvy tak porušila dohodu

Ukrajinské jednotky útočí na proruské rebely ve Slavjansku a Kramatorsku. Ukrajinský ministr Arsen Avakov řekl, že cílem je mimo jiné také osvobození rukojmích. Separatisté se podle něj musí vzdát a opustit administrativní budovy. Avakov také potvrdil, že rebelové sestřelili dva armádní vrtulníky. Nejméně tři lidé při tom přišli o život, další jsou zranění. Kreml chce po Evropské unii zhodnocení dění na Ukrajině. Rusku se nelíbí používání letecké techniky proti obyvatelstvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci na jednom z kontrolních stanovišť poblíž města Slavjansk

Ukrajinští vojáci na jednom z kontrolních stanovišť poblíž města Slavjansk | Zdroj: Reuters

Celá akce začala podle svědků zvukem sirén - ty měly obyvatele Slavjansku varovat před útokem. Ukrajinská armáda zahájila palbu těžkými zbraněmi kolem půl páté ráno.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na východě Ukrajiny informuje moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Podle ministra Avakova jednotky ministerstva vnitra a Národní garda obklíčily Slavjansk a ovládly devět kontrolních stanovišť.

Jeden bojový vrtulník Mi-24 byl sestřelen, přičemž jeden člen posádky zahynul a druhý byl zajat. Druhý vrtulník, který letěl v tandemu, byl nucen přistát. Zasažen byl i třetí stroj s lékaři, z nichž jeden utrpěl zranění.

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že stroje byly zasaženy přenosnými protiletadlovými raketami, což vyvrací tvrzení Ruska, že město je v rukou civilního obyvatelstva, které vzalo do rukou zbraně.

„V posledních dnech se takzvaně zelení mužíčkové, kteří byli vidět na Krymu a pravděpodobně patří k ruské armádě, stáhli z blok-postů do okolních kukuřičných polí. Viděl jsem, jak mají dokonalou vojenskou výbavu a jsou naprosto profesionální. Pravděpodobně odtud jsou i zbraně,“ říká moskevský zpravodaj Martin Dorazín.

Ukrajinští vojáci na jednom z kontrolních stanovišť poblíž města Slavjansk | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Jeden z vůdců povstalců a samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov další ruské agentuře RIA Novosti přiznal také jednoho mrtvého a několik zraněných na straně vzbouřenců. Podle něj se helikoptéry teď drží dál od města. Německému listu Bild Ponomarjov sdělil, že inspektoři OBSE byli odvedeni na blíže neurčené místo.

Zmaření ženevských dohod?

Podle Moskvy dnešní operace zmařila poslední naději na životaschopnost ženevských dohod o vyřešení ukrajinské krize.

Podle agentury ITAR-TASS to řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle něj má být v oblasti Putinův zmocněnec, bývalý ombudsman Vladimir Lukin. Moskva s ním prý ztratila kontakt. Ve Slavjansku totiž nefunguje telefonní síť. Ruská mise je ale údajně v pořádku.

Rusko chce svolat mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN a o pomoc požádala také OBSE. Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo kyjevskou vládu, aby okamžitě zastavila operaci ve Slavjansku a obrátilo se také k západním partnerům, aby ukončili destruktivní politiku na Ukrajině.

Města budou izolovaná

Ministr vnitra Arsen Avakov chce, aby ozbrojenci propustili rukojmí, odložili zbraně, vyklidili blokované státní instituce a umožnili ve městech běžný a hlavně bezpečný život pro obyvatele.

Ženevská dohoda, uzavřená mezi USA, Ukrajinou, Ruskem a Evropskou unií, má vést k uklidnění dění na Ukrajině, která se nachází na pokraji občanské války. Podle ní mají být mimo jiné ilegální skupiny odzbrojeny. Opustit by měly všechny obsazené vládní budovy a veřejné prostory. Všichni protestující mají získat amnestii s výjimkou těch, kteří mají na svědomí závažné trestné činy.

Ukrajinské úřady do té doby chtějí města izolovat, a to třeba tak, že zablokují vlakové dráhy a omezí dopravu v oblasti na minimum. Obyvatelům ve Slavjansku a dalších ohrožených místech vzkázaly, aby nevycházeli ze svých domovů a zbytečně se nevystavovali nebezpečí.

Správa železnice v Doněcku mezitím oznámila, že povstalci obsadili tamní řídící centrum a skoro zastavili provoz ve východních oblastech země. Naopak proruští rebelové opustili státní zastupitelství a budovu televize v Luhansku. Podle ministerstva vnitra se vzdali po rozhovorech s lokálními autoritami.

Ukrajina kvůli obavám o bezpečnost země zavedla znovu brannou povinnost. Oznámil to úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Situaci to ale podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka moc nezlepší:

Proruští aktivisté stále blokují státní instituce měst na východě Ukrajiny | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

„Já mám velké obavy, že to valného účinku mít nebude. Mnohem podstatnější mi připadá jiná věc, a také znepokojivější: že by na východě Ukrajiny měly zasahovat prapory Pravého sektoru, tedy vojáků majdanu. To jsou lidé, kteří pokud tam se zbraní v ruce opravdu potáhnou, tak budou prvkem velmi cizorodým. A když se východní Ukrajinci nechtějí smířit s vládou v Kyjevě, tak o to méně se budou smiřovat se západoukrajinskými bojůvkami.“

Země má momentálně ve svých ozbrojených silách na 130 tisíc lidí a zálohy by jejich počet mohly zvýšit až na milion.

Vojenská situace na Ukrajině 2. května 2014 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ukrajinská armáda zaútočila na kontrolní stanoviště proruských separatistů ve Slavjansku | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Martin Dorazín, Michaela Vydrová, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme