Propadák roku, píšou Slováci o nízké účasti v eurovolbách

K volbám do Evropského parlamentu na Slovensku přišlo jen 13 procent voličů, nejméně v rámci celé osmadvacítky. Tamní tisk proto spíše než výsledky jednotlivých politických stran komentuje rekordně nízkou volební účast, která podle médií překonala i nejhorší předpovědi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovensko mělo v eurovolbách nejnižší volební účast v rámci celé Evropské unie

Slovensko mělo v eurovolbách nejnižší volební účast v rámci celé Evropské unie | Zdroj: Reuters

"Horší to už ani nemohlo být. Drtivá většina voličů na Slovensku měla v sobotu jiný program než jít volit," napsal list Pravda, který volební účast v zemi označil za propadák roku.

Navzdory nízké účasti přinesly volby na Slovensku podle listu alespoň jednu pozitivní zprávu, když v hlasování neuspěly žádné extremistické strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekordně nízké účasti Slováků v eurovolbách mluvil zpravodaj ČRo v Bratislavě Vojtěch Berger

"Slovensku se podařilo překonat vlastní rekord v neúčasti ve volbách do Evropského parlamentu," napsal list Sme, který na titulní stránce otiskl článek o hlasování v eurovolbách s nadpisem "Nevolili jsme".

Už v evropských volbách v letech 2004 a 2009 byla nejnižší volební účast ze všech členských států EU právě na Slovensku. Před pěti lety přitom přišlo do volebních místností v zemi bezmála 20 procent voličů.

V europarlamentu zasedne i Richard Sulík

Křesla 13 slovenských zástupců v EP si rozdělí až osm stran. Volby sice vyhráli sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, strana ale přišla o jeden z dosavadních pěti mandátů. Dalších šest křesel získaly čtyři strany a hnutí, které jsou členy Evropské lidové strany.

Jedním z nováčků v europarlamentu bude i Richard Sulík, který se pro řadu lidí stal viníkem pádu vlády Ivety Radičové v roce 2011. Jeho strana Svoboda a Solidarita se tehdy neuměla se zbytkem koalice domluvit na takzvaném záchranném valu eurozóny.

„A protože Robert Sulík umí perfektně německy, tak si ho k tomuto tématu zvaly i německé televize. A v jednom z živých přenosů se tento – do té doby neznámý Slovák – dokázal pohádat přímo se šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem.“

„A když někdo z takto maličké země ’naloží‘ takové těžké váze, jako je pan Schluz, tak si to samozřejmě lidé pamatují. Richard Sulík je pořád stejně průbojný jako v roce 2011 a myslím, že o Slovensku dá hodně vědět,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku.

ČTK, Vojtěch Berger, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme