Simulované nehody řešili hasiči v Jindřichově Hradci, nejúspěšnější byli českokrumlovští

Při sedmi dopravních nehodách dnes museli zasahovat hasiči v Jindřichově Hradci. Ve městě se totiž konala soutěž ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Simulované situace řešili hasiči z Jindřichova Hradce, Českého Krumlova nebo Tábora.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči v Jindřichově Hradci řešili simulované dopravní nehody

Hasiči v Jindřichově Hradci řešili simulované dopravní nehody | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

Na soutěž bylo připraveno celkem sedm různých scénářů dopravních nehod.

Rozhodčí, kteří je připravovali, vycházeli z reálných situací, takže se hasiči mohli setkat například s autem zaklíněným do stromu, vozidlem, které vjelo pod valník traktoru, nebo se otočilo na střechu.

Soutěžící družstvo bylo během příprav scény schované, aby nevědělo, co přesně na ně čeká - stejně jako v reálné situaci, kdy hasiči přijíždějí k nehodě a neví, jak bude vypadat. Pak už měli za úkol vyprostit zaklíněnou osobu z auta a to nejlépe v limitu patnácti minut.

V autě byl vždy připravený jeden živý figurant, který přesně věděl, jaké má simulovat zranění a hasiči ho museli bezpečně dostat ven.

Přitom je sledovali rozhodčí, kteří kontrolovali, jestli udržují se zraněným kontakt, postupují správně při zajištění předlékařské péče a také zda při předání zraněného zdravotníkům informují lékaře o všem podstatném, co se během vyprošťování stalo a co se od pacienta dozvěděli.

Hasiči v Jindřichově Hradci řešili simulované dopravní nehody | Foto: Lucie Hochmanová

Hasiči musí při vyprošťování auto zajistit, označit místo nehody a pozor musejí dávat i při samotném vyprošťování. A to například na airbagy, které můžou vystřelit a hasiče zranit.

Pokud je v autě airbag, který nevystřelil při nárazu, musí se mu hasiči vyhnout. Třeba i pro takové případy absolvují pravidelně školení o nových automobilech v automobilkách, kde se dozví přesné umístění airbagů, vyzkouší si, jak jsou auta pevná nebo kde je vhodné je stříhat.

Jindřichohradečtí hasiči museli už od začátku roku zasahovat u několika nehod, kde z vraku auta řidiče nebo cestující vystříhávali. Naposledy to bylo o uplynulém víkendu.

Hasiči v Jindřichově Hradci řešili simulované dopravní nehody | Foto: Lucie Hochmanová

Nejlépe zvládli osobu z havarovaného vozidla vyprostit hasiči z Českého Krumlova. Měli také nejkratší čas, a to 16 minut a 22 vteřin. Těsně za nimi skončila jindřichohradecká jednotka s časem 16 minut a 41 vteřin a třetí se umístili hasiči ze Strakonic, kteří zaklíněnou osobu vyprostili za necelých dvacet minut.

Hasiči z Českého Krumlova budou Jihočeský kraj reprezentovat v celorepublikovém kole soutěže.

Hasiči v Jindřichově Hradci řešili simulované dopravní nehody | Foto: Lucie Hochmanová

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme