Nová důchodová komise hledá způsob, jak zrušit druhý pilíř penzijní reformy

Nová důchodová komise odstartovala debatu o tom, jak co nejrychleji a nejúsporněji zrušit druhý pilíř penzijní reformy. Tu zavedla bývalá vláda Petra Nečase. Podle představ současného kabinetu by měl přestat úplně fungovat od ledna 2016. Na jednání komise padl návrh, aby lidé přestali příspěvky do druhého důchodového pilíře posílat už na konci letošního roku, tedy o rok dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Předseda důchodové komise Martin Potůček vysvětlil, proč je potřeba rozhodnout o zrušení druhého pilíře rychle. „Tam nás trochu tlačí čas, protože podle programového prohlášení vlády by měla být ukončena činnost tohoto pilíře ke konci příštího roku. A tam je samozřejmě dlouhý legislativní proces.“

Druhý pilíř umožňuje účastníkům přesměrovat část odvodů do důchodového systému na vlastní spoření. Mezi lidmi je o něj ale malý zájem a ČSSD navíc už při jeho zavádění slibovala, že až se dostane do vlády, druhý pilíř zruší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důchodovém systému mluvili na Radiožurnálu Jaroslav Zavadil, poslanec ČSSD a bývalý předseda odborové konfederace Helena Langšádlová, poslankyně a místopředsedkyně TOP 09. Svůj pohled přidal komentátor ČRo Petr Hartman

Některé strany s rušením druhého pilíře nesouhlasí. Proti se staví třeba opoziční TOP 09, která se za Nečasovy vlády na penzijní reformě podílela. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je zásadně proti rušení druhého pilíře.

„Od těch, kteří to prosazují, bych docela rád slyšel, jakým jiným instrumentem chtějí zajistit zásluhovost v rámci povinného pojištění. V prvním pilíři ta dávka směřuje k rovnostářství. Druhý pilíř zajišťoval ten druhý základní princip, zásluhovost. Já žádný jiný instrument neznám,“ zdůrazňuje.

Také podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové strana nejspíš zrušení druhého pilíře nepodpoří. „Výhodou práce této komise je stanovení si několika cílů. Těch cílů je skutečně více, o některých hovořit můžeme a s některými také nemusíme souhlasit,“ podotýká.

Takzvaný druhý pilíř důchodového připojištění spustila v rámci reforem Nečasova vláda. Je založený na principu, že si lidé mohou do soukromých penzijních fondů přesměrovat tři procenta z částky, kterou povinně odvádí na sociální pojištění. Ale musí k tomu ještě přidat další dvě procenta navíc.

Změn v penzijní reformě ale zřejmě bude víc. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD je nutné naopak posílit takzvaný třetí pilíř, tedy dobrovolné spoření na stáří.

„Počítáme s tím, že bychom chtěli více motivovat zaměstnavatele, aby odváděli pro zaměstnance finanční prostředky do třetího pilíře, a chceme i motivovat lidi, aby si spořili i zvlášť,“ dodává Marksová.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek řekl, kam by se podle jeho strany měly převést peníze těch, kdo už si ve druhém pilíři spoří. „Jaký bude výsledek jednání nelze předvídat, ale postoj KDU-ČSL je takový, že by měly přetransformovat do třetího pilíře.“

Komise chce také určit konkrétní věkovou hranici pro odchod do důchodu. Zatím pevná neexistuje. A lidé tak odcházejí do penze rok od roku později.

Helena Šulcová, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme