Německá opozice chce vyslechnout Snowdena. USA jí za to hrozí trestním stíháním

Německá opozice by ráda vyslechla Američana Edwarda Snowdena. Podle opozičních poslanců by měl vypovídat před výborem, který vyšetřuje odposlechy americké tajné služby na německém území. Spolkoví poslanci stále nevědí, jak by takové vyslýchání mělo vypadat. Členům výboru za to navíc hrozí trestní stíhání ze strany Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocenění redaktorů Guardianu a Washington Postu pochválil ze svého ruského exilu sám Edward Snowden

Ocenění redaktorů Guardianu a Washington Postu pochválil ze svého ruského exilu sám Edward Snowden | Zdroj: ČTK

Někdejší analytik americké tajné služby NSA Snowden žije v Rusku, které mu loni poskytlo azyl.

Podle odborníka na Německo Jaroslava Šonky existuje důvodné podezření, že Snowdenovy výpovědi jsou ovlivněny tím, kde se nachází.

„Německá opozice hledá určitou zbraň vůči vládě, která má obrovskou převahu v parlamentu, a snaží se ji donutit k tomu, aby bylo možné Edwarda Snowdena vyslechnout za svobodných podmínek a říci: Chlapče, nic ti nehrozí a teď povídej,“ vysvětlil Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případném výslechu Edwarda Snowdena v Německu mluvil odborník na tuto zemi a publicista Jaroslav Šonka

Spolková vláda ale není případným výslechem Snowdena nijak nadšená, a to kvůli smluvním závazkům Německa se Spojenými státy.

„Když by vlastně poskytla Snowdenovi azyl, protože je třeba ho nějak ochránit, kdyby do Německa jel, tak by v Německu zůstal, a existují velké výhrůžky ze strany Spojených států, co všechno by to mohlo pro bilaterální transatlantické vztahy znamenat,“ poznamenal Šonka.

Američtí právníci navíc varují, že členům německého zvláštního výboru by po Snowdenově výslechu mohlo hrozit trestní stíhání ze strany Spojených států kvůli možné krádeži státního vlastnictví, pokud by Snowden uvedl nějaké utajované informace.

„Je velice sporné, jestli nepoctivě získané informace jsou státním majetkem. Jestli by i u některých soudů ve Spojených státech obstála verze, že odposlechy partnerů jako kancléřky Angely Merkelové jsou něco tak poctivého, že je možné s tím zacházet jako s nějakým normálním státním majetkem a brát si na to jakýsi patent,“ dodal odborník na Německo.

Sám si myslí, že to možné není. Jaké soudy o tom budou rozhodovat, by tak podle něj museli říct právníci.

Jaroslav Šonka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme