V Řikoníně na Brněnsku nevolil nikdo. Dokonce ani komise

Nižší volební účast už tam být nemohla. V Řikoníně na Brněnsku nepřišel během pátku a soboty k urně v tamním Obecním domě ani jeden z 28 oprávněných voličů. Řikonín je jedna z nejmenších obcí České republiky, má necelé čtyři desítky obyvatel. K Evropské unii se tam většina lidí staví poměrně skepticky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Necítil jsem potřebu jít volit. Stejně nikoho z kandidátů neznám,“ říká jeden z místních. Jít volit nepřišlo důležité ani dalšímu z oslovených obyvatel Řikonína.

Jeho manželka volit byla, ale ve vedlejším Rajetíně, kde má trvalé bydliště. „Seděla jsem tam ve volební komisi,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody nulové volební účasti přímo v Řikoníně zjišťovala reportérka Martina Pelcová

Kdyby ale měla trvalé bydliště v Řikoníně a v komisi nebyla, nulovou účast by prý stejně nejspíš nevylepšila.

V Řikoníně ale nevolila ani pětičlenná volební komise. „Lidi na vesnicích s Evropskou unií asi moc nesouhlasí. Nám to nic nepřináší, spíš naopak,“ vysvětluje neúčast obyvatel.

S nulovou účastí nepočítal ani systém, kam měla komise zadat výsledek voleb. „Byl s tím trochu problém, protože to počítač bral jako chybu,“ dodává volební komisařka.

V Řikoníně na Brněnsku nepřišel ani jeden z 28 oprávněných voličů | Foto: ČSÚ, Repro: Český rozhlas

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme