Ukrajinští povstalci zadržují čtyři členy mise OBSE

Proruští radikálové unesli na administrativní hranici mezi Doněckou a Luhanskou oblastí skupinu čtyř zahraničních pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Oznámila to dnes agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na představitele OBSE. Se zadrženými od pondělního večera není spojení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští povstalci na jedné z barikád v Doněcku

Proruští povstalci na jedné z barikád v Doněcku | Zdroj: Reuters

Podle informace ukrajinské televize Espreso jsou členy skupiny pozorovatelé z Estonska, Dánska, Švýcarska a Turecka. Estonské ministerstvo zahraničí dnes v Tallinnu potvrdilo, že nemá kontakt se svým pozorovatelem, stopa prý zmizela nedaleko Doněcka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O napjaté situaci informoval přímo z Doněcku zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín

Šéf estonské diplomacie Urmas Paet vyzval ukrajinské povstalce k okamžitému osvobození zadržených osob. Okolnosti únosu podle něj vyjasňují diplomaté OBSE a zainteresovaných zemí i ukrajinské úřady. O osudu unesených ani o místě jejich věznění není nic známo.

Ukrajina a OBSE požádaly Rusko, aby využilo svého vlivu na proruské síly na východě Ukrajiny, aby rukojmí propustily.

Podle vídeňské centrály OBSE byli pozorovatelé na běžné kontrole východně od Doněcka. V okolí města se od pondělí střílí, povstalci se pokusili obsadit místní letiště. Armáda do boje proti nim nasadila letectvo, doprava v okolí letiště je ochromena a okolní obytné domy byly evakuovány.

Ukrajina prý získala kontrolu nad doněckým letištěm. Nepokoje zmítají Luhanskem

Číst článek

Vojenské vozidlo s proruskými povstalci na okraji Doněcku | Foto: Reuters

Proruští rebelové už koncem dubna unesli nedaleko východoukrajinského Slavjanska sedm inspektorů vojenské mise OBSE, mezi nimi i českého důstojníka. Počátkem května povstalci rukojmí propustili.

I po boji o letiště trvá v Doněcku napětí

V Doněcku se mezitím uklidňuje situace po boji o tamní letiště. Napětí ale trvá, jak říká starosta Alexandr Lukjančenko:

"Situace je stále velmi napjatá - boje trvaly až do tří do rána. 31 lidí skončilo v nemocnici, z toho jsou čtyři civilisté. Dva civilisté byli zabiti a zemřelo i 38 účastníků bojů."

Povstalci přiznávají 30 zabitých bojovníků. Ukrajinská armáda se zatím k počtu svých padlých nevyjádřila. Tvrdí ale, že vojáci zneškodnili na 200 povstalců.

Mluvčí operačního štábu protiteroristické operace ukrajinských sil ale odmítl upřesnit počty obětí včerejších a dnešních bojů o doněcké letiště. Jak řekl, informace ještě nejsou úplné a operace ještě pokračuje.

V márnici doněcké nemocnice je podle tamního patologa 33 mrtvol uniformovaných příslušníků domobrany tzv. Doněcké lidové republiky. Ztráty ale budou i mezi vládními silami.

I dnes bylo z okolí mezinárodního terminálu slyšet, i když s menší intenzitou než včera, hlásí přímo z Doněcku zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Po celém městě visí letáky s instrukcemi, jak si počínat v případě rozšíření střetů. Radnice však vydala prohlášení, že žádná evakuace nehrozí.

Ukrajinská vláda a nově zvolený prezident Porošenko řekli, že v protiteroristické operaci budou pokračovat s ještě větším úsilím a zlikvidují všechna ohniska ozbrojeného odporu, a to nejen v Doněcku, ale i ve Slavjansku a dalších vzbouřených městech.

Luhanská a Doněcká oblast | Foto: ČTK

Martin Dorazín, ČTK, Ondřej Himmer, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme