Batmanovi je 75 let. Poprvé se objevil v americkém měsíčníku Detective Comics

Před 75 lety začala sláva jednoho z velikánů komiksového světa - Batmana. Jeho první příběh vyšel ve 27. čísle amerického měsíčníku Detective Comics v květnu 1939 a jmenoval se "Případ chemického syndikátu." Legendárního superhrdinu vymysleli spisovatel Bill Finger a kreslíř Bob Kane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Batman - Temný rytíř

Batman - Temný rytíř | Foto: Warner Bros

"Záleží na jednoduchosti kresby. S Waltem Disneym jsme se kdysi bavili o tom, proč některá postava upoutá a jiná ne. Klíč je právě v jednoduchosti kresby. Batman je snadno rozeznatelný, každý ho pozná na první pohled a v tom to je," vzpomínal Kane.

Někteří mu ale zazlívají, že svému plachému kolegovi, spisovateli Fingerovi, upřel spoluautorství Batmana a ukradl slávu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Batmanovo výročí připomněla Helena Berková

"Měl přiznat Billovi spoluautorství. Vždyť já u toho tehdy byl, věděl jsem, jak to bylo. Tohle Bobovi nikdy neodpustím," řekl další z tvůrců Batmanových příběhů, kreslíř Jerry Robinson.

V roce 1940 vymyslel podobu postavy zlosyna Klauna, v originále se jmenuje Joker. Podílel se také na dalších postavách z Batmanových příběhů - komorníkovi Alfiem, zloduchu Tučňákovi a Kočičí ženě.

"Padouch je protipólem hrdiny, oba jsou stejně důležití. Hrdina vždycky vyhraje, to je předem dané. Padouši mě ale baví víc."

Batmanovi fanoušci vědí, že tenhle superhrdina má plášť, který připomíná netopýří křídla. K tomu prý tvůrce inspiroval Leonardo da Vinci, přesněji jeho skica létajícího stroje. Čím se Batman odlišuje od ostatních komiksových hrdinů, vysvětluje Ondřej Čížek, publicista serveru komiksárium.cz.

Batman v Detective Comics | Foto: DC Comics

„On sám nemá žádné nadpřirozené schopnosti, neumí létat, nepálí mu z očí laser. Když bojuje proti kriminalitě, používá svůj mozek.“

V masce Batmana se skrývá miliardář Bruce Wayne, který zarytě bojuje proti zločinu ve městě Gotham City. Od roku 1939 to Batman dotáhl do televize, videoher a jak jinak, do Hollywoodu. I tamní tvůrci se inspirovali výtvarným uměním, tentokrát britským.

"S představitelem Jokera Heathem Ledgerem a maskéry jsme se radili, jak to udělat, aby Klaun vypadal hrozivěji, jako ze skutečného světa. Pomohla nám knížka s obrazy Francise Bacona a v duchu těch obrazů jsme vytvořili Klaunovu masku," říká režisér oscarového filmu Temný rytíř Christopher Nolan.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme