Bleskové povodně na Jesenicku zřejmě způsobily škody za 80 až 100 milionů

Stržené mosty, zničené silnice i sesuvy půdy po sobě zanechaly bleskové povodně na Jesenicku. Nejvíce v Ondřejovicích, Mikulovicích a Velkých Kuněticích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bleskové povodně zasáhly Jesenicko, květen 2014

Bleskové povodně zasáhly Jesenicko, květen 2014 | Foto: HZS Olomouckého kraje

Škoda se podle starostky Jeseníku a tajemnice povodňového štábu Marie Fomiczewové z ČSSD může vyšplhat až ke stu milionů korun.

„Škody se můžou pohybovat třeba kolem 80 až 100 milionů. Týká se to komunikací, koryt potoků, zbořených nebo částečně zbořených nemovitostí, zalitých zahrad a hlavně tam jsou sesuvy půdy,“ popsala.

Nejvíce škod voda způsobila v Ondřejovicích u Zlatých hor. Zničila silnice, strhla několik mostků, ohrozila i statiku některých domů.

Občanský zákoník asi čekají změny. Není jasné, kdo zodpovídá za protipovodňové hráze

Číst článek

„Situace by se z pohledu srážek a toků měla zklidnit. Otázkou je, co nastane poté, protože opadne voda. S tím jsou spojené plísně a různé další odčerpávání,“ připomněl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Technicky a organizačně by podle starostky Jeseníku vesnice zvládly odstranit následky velké vody už v létě, záleží ale na tom, jestli budou mít dostatek financí.

Simona Bartošová, Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme