Ratko Mladić se začne hájit před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu

V nizozemském Haagu dnes prvním dnem začne obhajoba bývalého bosenskosrbského generála Ratka Mladiće. Před Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii předstoupí mimo jiné kvůli obvinění z genocidy. Hrozí mu až doživotní trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladič u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu

Mladič u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu | Zdroj: ČTK

Obhajoba měla začít už před týdnem, ale kvůli problémům s počítači ji soud odložil.

Mladić, který se až do roku 2011 ukrýval pod falešným jménem v Srbsku, zatím v Haagu figuroval hlavně jako svědek v případu srbského předáka Radovana Karadžiće. Dvaasedmesátiletý muž však využíval svého práva nevypovídat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o obhajobě bývalého generála sil bosenských Srbů Ratka Mladiće v Haagu přinesl redaktor Martin Ježek

Po vyslechnutí obvinění proti své osobě si vzal čas na obhajobu. „Abych to dobře pročetl a rozmyslel s mými advokáty, potřebuju více než měsíc. Jsou to monstrózní obvinění, jaká jsem dosud neslyšel,“ řekl Mladić.

Právě přečtením hotové obhajoby by dnes měl dnes soud začít. Následovat by měly také výpovědi prvních svědků.

Mladićova obhajoba jich chce vyslechnout přes 336. Z toho 122 svědčilo už také ve prospěch Radovana Karadžiće.

I přes množství svědků by se proces neměl neúměrně natahovat. Soudce schválil 207,5 jednacích hodin, během nichž může obhajoba svědky vyslechnout, proto také někteří budou vypovídat jen písemně.

Mladićovo vydání do Haagu bylo podmínkou pro Srbsko a Černou Horu pro pokračování jednání o přiblížení k EU, země ho však na přelomu dubna a května 2006 nevydala. USA vypsaly na Mladiće a Karadžiće odměnu ve výši pěti milionů dolarů. 26. května 2011 byl Mladić zatčen.

Mladić je obviněn je z genocidy, vražd a zločinů proti lidskosti. V létě 1995 vedl útok na bosenskou enklávu Srebrenica, ve které se ukrývalo asi 30 tisíc převážně bosenských uprchlíků.

Při následném masakru zemřelo asi osm tisíc mužů a chlapců. Obviněn je také z podílu na smrti více než 10 tisíc lidí při obléhání Sarajeva bosenskosrbskou armádou.

V lednu u soudu s Radovanem Karadžičem řekl obhájce srbského předáka, že Mladić „je jedinou osobou na celém světě, která nejlépe ví, co se stalo během války v Bosně“.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu Ratka Mladiće mluvil zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

Podle zahraničně-politického komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka oba muži vědí, kdo dal příkaz k masakru ve Srebrenici.

„Otázka je, zda to řeknou – už jenom proto, že by jim to mohlo u soudu významně přitížit. Ale v případě generála Mladiće za to mohou moci také jeho zdravotní problémy, protože trpí výpadky paměti, což je lékařsky dokázaný fakt,“ poznamenal Slezák.

„Jednou z těch karet, na které sázejí jeho obhájci je právě to, že jejich klient si nepamatuje, co se ve skutečnosti stalo a že mísí pravdu s fikcí,“ dodal komentátor ČRo.

Ratko Mladič je pro mnohé Srby hrdina | Foto: Pavel Polák

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme