Kriminalisté vyšetřují poválečné vraždy v Rudníku. Pro pamětníky je to citlivé téma

Policisté otevřeli téměř 70 let starý případ. Těsně po druhé světové válce bylo v Rudníku na Trutnovsku zastřeleno pět Němců a jejich těla uložena do hromadného hrobu. Dlouhá desetiletí vraždu nikdo neřešil, teď chce ale Rudník na místě postavit cyklostezku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů | Foto: Jan Beneš

V červnu 1945 zastřelili podle kronik i očitých svědků v Rudníku pět Němců. Šlo o poválečnou mstu, která byla podle archeoložky Oliny Hájkové v regionu běžná.

„Všechno se to událo v kontextu konce druhé světové války, kdy se tady projevovala msta na německých obyvatelích. To, co se stalo v Rudníku, se stalo podobně ve Špindlerově Mlýně, ve Vrchlabí, Černém Dole,“ vysvětluje.

Člověk, který tehdy vydal příkaz k palbě, už nežije. Pamětníci jsou dnes v důchodovém věku a žijí v Německu. Právě oni už několik let usilují o to, aby byla těla zastřelených Němců vyzvednuta a pietně pohřbena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Hana Novotná

„Narazili jsme na to, že v tomto období mohly nastat skutečnosti, které jsou z hlediska trestního práva nepromlčitelné – zločiny proti lidskosti, válečné zločiny, genocida. Takže po konzultaci s Úřadem dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu jsme podali prostřednictvím okresního státního zastupitelství podnět k prošetření,“ říká rudnický tajemník Jiří Jirásek.

Podle zákona je nutné takový případ nahlásit kriminální policii. A protože zločin ještě není promlčený, začalo vyšetřování.

„V současné době odkrýváme ve spolupráci s obcí a archeology z Trutnova zeminu, abychom zjistili přesnou lokalitu. Pokud se místo nálezu potvrdí, začneme vyzvedávat kosterní ostatky, které převezmou antropologové z kriminalistického ústavu policie k podrobnému zkoumání,“ popisuje mluvčí policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková.

Součástí vyšetřování je i výslech pamětníků, pro ně je to prý ale spíše trápení. „Podle ohlasů, které mám, se v tom nechtějí znovu pitvat, nechtějí tu věc znovu otevírat. Považují to za uzavřenou věc a v podstatě říkají shodně – co bylo, bylo, poučme se z toho,“ dodává Hájková.

Ostatky pěti mrtvých Němců v Rudníku by měly být podle kriminální policie exhumovány po Velikonocích.


Zvětšit mapu

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme