Od kapliček po katedrály. Návštěvníkům se otevřou při Noci kostelů

Desetitisíce lidí večer zamíří do kostelů, kaplí a modliteben po celé republice. Noc z pátku na sobotu totiž v Česku patří Noci kostelů. Návštěvníkům se letos otevře přes 1000 kostelů a modliteben.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oltář

Oltář | Foto: Irena Šarounová

„Věřím, že na Noci kostelů je nejsilnějším prvkem právě tato víra: víra těch, kteří zdarma a navíc s nevídaným nadšením a radostí otevírají své kostely, kapličky a modlitebny,“ uvedl k letošnímu ročníku pražský arcibiskup Dominik Duka.

Například v pražském kostele Panny Marie Sněžné návštěvníky čeká seznámení s neobvyklým křesťanským symbolem spojeným s františkány.

„Ten znak se nazývá Lignum vitae. Svatý Bonaventura se k tomuto symbolu upínal a je to symbol, který bude ozdobený květinami. Jsou tam bílé a růžové lilie, bílé a růžové růže,“ říká koordinátorka pražské části akce Alena Bohdanecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošním ročníku Noci kostelů natáčela redaktorka Evelyna Kulíšková

„Bude viset zhruba tři metry nad zemí na ocelovém lanku ze stropu v otvoru. Zrovna tam v tom místě je Bonaventura zobrazený,“ doplňuje Bohdalecká.Návštěvníci si budou moci také pomocí kvízu otestovat své znalosti o kostelech a církevních řádech.

Vloni kostel na Jungmannově náměstí v centru Prahy navštívilo kolem dvou tisíc lidí. „Já jsem loni tady objevil jednu holčičku, která tady byla asi před čtyřmi lety s maminkou a zůstala před presbytářem našeho kostela, stála jenom před tím andělem a jenom říkala, jaká to je krása. Já si říkám, že ty děti, když přijdou znovu, tak je vidět, že něco v nich zůstalo,“ vzpomíná na zážitek z loňska Antonín Klaret Dabrowski farář kostela Panny Marie Sněžné.

V Lounech třeba zatroubí trubači z ochozů. Brněnští a třebíčští koordinátoři pak zvou na exkurzi do rozestavěných varhan.

Noc kostelů vznikla v roce 2001 v Německu a do České republiky se rozšířila z Rakouska. První ročník této akce se v České republice konal 29. května 2009.

„V Brně u jezuitů je možné vidět rozestavěné varhany. Bude tam přednáška a vysvětlení, jak se staví varhany,“ říká jeden z organizátorů Roman Kubín.

Nahlédnout přímo dovnitř rekonstruovaných varhan bude možné také v Třebíči. „Varhany se nestaví každý den, možná to bude zážitek jednou za život,“ dodává Kubín.

Letos se do akce poprvé zapojí všechny církve sdružené v ekumenické radě. Třeba v Teplicích se tak za město pomodlí zástupci československých husitů.

Logo Noci kostelů 2014 | Foto: Noc kostelů

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme