Polsko je inspirativní, tvrdí Češi, kteří dostali medaili vděčnosti Solidarity

Polsko je vděčné za podporu disidentů a hnutí Solidarita v dobách totalitní vlády. Za postoje k polskému disentu a za budování kulturních a společenských vztahů s Polskem dostalo dnes na velvyslanectví Polské republiky medaili vděčnosti 8 českých občanů. Ocenění obdrželi v den, kdy si Poláci připomínají 25 let od prvních polosvobodných voleb, které znamenaly konec vlády komunismu v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medaili vděčnosti Solidarity in memoriam pro Jiřího Dienstbiera převzal jeho syn Jiří Dienstbier mladší

Medaili vděčnosti Solidarity in memoriam pro Jiřího Dienstbiera převzal jeho syn Jiří Dienstbier mladší | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Medaili vděčnosti dostal in memoriam například bývalý ministr zahraničí a signatář Charty 77 Jiří Dienstbier.

Pro medaili svou i pro svého otce Jaroslava si na velvyslanectví Polska přišla bývalá mluvčí Charty a také veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Medaili obdrželi také organizátor disidentských schůzek na českopolském pomezí Petr Pospíchal nebo překladatelé Václav Burian a Helena Stachová.

„Bylo to napínavé, veselé, povzbudivé, inspirativní. Strašně fajn. Měli jsme se velmi rádi a věděli jsme, že svoboda je skutečně nedělitelná a že se musíme společně snažit o její dosažení,“ vzpomíná na schůzky s polskými disidenty další z oceněných, spoluzakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných Dana Němcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Čechy oceněnými za podporu polského disentu mluvil Pavel Novák

„Nejraději z polštiny překládám povídky a divadelní hry Slawomira Mrožka. To mi sedí, a i když jsou to třeba starší překlady z 60. let a dneska je čtu, tak v tom nemusím vůbec nic měnit,“ říká překladatelka Helena Stachová, další z letošních laureátů medaile vděčnosti Solidarity.

Na dobu, kdy policie honila disidenty a zavírala je za odlišný názor nebo zálibu v jiné než schválené hudbě, dnes už s úsměvem vzpomíná také organizátor společných česko-polských schůzek v Krkonoších Petr Pospíchal.

USA ochrání bezpečnost svých spojenců v NATO, slíbil Obama ve Varšavě

Číst článek

„Myslím, že to jistě trochu dobrodružné bylo. Všechno, co má v sobě prvek rizika, tak je dobrodružné. Ale bylo trošku nesnadné to zorganizovat, protože aby těch řádově 30 až 40 lidí udrželo informaci, nepsalo ji moc na papírky a neříkalo ji moc nahlas, to nebylo úplně snadné,“ poznamenává.

Medaile vděčnosti Solidarity | Foto: Pavel Novák

Poláci jsou podle něj pro Čechy inspirativní i dnes, a to nejen kulturou. „Polsko je sebevědomý a velkorysý národ, a to s tím vším souvisí. Nezabývají se příliš drobnostmi a detaily, jdou za svým cílem, mají jakési jasné povědomí o tom, čeho chtějí jako národ dosáhnout, a zároveň se rádi nechávají inspirovat,“ tvrdí Pospíchal.

Dodává, že Češi by se měli do Polska podívat, protože je to zajímavá země, ale také proto, že lidé jezdí kdekam, ale o tom, co mají velmi blízko, prý vědí velmi málo.

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme